subota, 1 oktobra, 2022

Počeo 36. Festival mladih pesnika

Pročitaj

U zaječarskom pozorištu juče je svečano otvoren 36. Festival mladih pesnika.

Otvarajući manifestaciju gradska većnica za kulturu Elena Matković je poželela  mladim pesnicima – finalistima puno uspeha i istakla da su za nju svi pobednici.

Okupljene učesnike skupa u ime organizatora pozdravila je pomoćnica direktora Ustanove NPTK-CK „Zoran Radmilović“ Biljana Glišić koja je izrazila zadovoljstvo zbog međunarodnog karaktera festivala na kome učestvuju pesnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, ali su zastupljeni i pesnici iz Zaječara i Negotina.

Na pesnički način, festival je otvorio jedan od najistaknutijih  dečjih pesnika na prostoru bivše Jugoslavije Šimo Ešić iz Tuzle, direktor izdavačke kuće „Bosanska riječ –Lijepa riječ,  koji je učestvovao na prvom „Mladom maju“ u Zaječaru i kome je zato Zaječar u srcu.

On je animirao okupljene učenike zaječarskih osnovnih  škola „Ljubica Radosavljević Nada“ i „Desanka Maksimović“ koji su uživali u druženju sa pesnikom i susretu sa njegovim stvaralaštvom.

 

U Radul begovom konaku sinoć je nastavljen 36. Festival mladih pesnika programom „Pesma na dar“ u okviru koga su predstavljeni  radovi članova udruženja osoba sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama.

U nastavku Festivala održana je promocija negotinskih časopisa „Buktinja“ i „Bibliopis“ o kojima su govorili profesor srpske književnosti na Univerzitetu u Nišu, književni kritičar Goran Maksimović, kao i autori Saša Skalušević i Vlasta Mladenović. U programu je učestvovala i pesnikinja iz Severne Makedonije Iskra Peneva, koja je govorila svoje stihove i predstavila prevode makedonskih i slovenačkih pesnika, čija je poezija objavljena u „Bibliopisu“.

U okviru sinoćnjeg programa predstavljen je i portret pesnika Dejana Aleksića, jednog  od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, koji je osvojio mnogobrojne nagrade. Pored autora o njegovom stvaralaštvu govorili su Marjan Čakarević i Milorad Gavrilović.

Festival se nastavlja danas u OŠ „Desanka Maksimović“  gde će od 12 sati biti predstavljeni  radovi učenika osnovnih i srednjih škola Zaječara i Boljevca,  a od 18 sati u Radul –begovom konaku biće promovisan čaopis „Književne novine“.

Sat kasnije biće promovisana antologija izabnih pesama 38 savremenih norveških pisaca „Nekršteni fjordovi“, a od 20.00h biće predstavljena knjiga „Autohipnoza“ autora Đorđa Despića.

U subotu od 17 sati u Radul-begovom konaku biće predstavljena knjiga „Vreme je za vrt“ Vilijema S. Marvina, od 18.00h je nastup učesnika prvih “Mladomajskih susreta”.

Govore: Šimo Ešić, Vlasta Mladenović, Živko Nikolić, Jovica Tišma. Od 19.00h biće promovisana knjiga „Pisma Sintiji“ Maje Stojanac, pobednice 35. Festivala mladih pesnika.

Nastup mladih neafirmisanih pesnika, finalista Festivala, predviđen je od 20.00h nakon čega će biti proglašen pobednik smotre. Predviđena je i dodela memorijalne nagrade „Sergije Lajković“ za poseban doprinos u afirmaciji književnog stvaralaštva mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POVEZANE VESTI:

Festivala mladih pesnika od 26. do 28. maja u Zaječaru /VIDEO/

- Advertisement -spot_img

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Vlada dozvolila poskupljenje šećera i piletine

Umesto 102,99 dinara, šećer će od sada koštati 109,99 dinara, propisala je Vlada Srbije novu maksimalnu cenu ove namirnice....
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img