sreda, 29 novembra, 2023

Počeo 12. Pozorišni festival za decu ZajeČAR /VIDEO/

Pročitaj

Zaječar – dečja pozorišna prestonica Srbije

U prepunoj sali zaječarskog pozorišta večeras je svečano otvoren 12. Pozorišni festival za decu „ZajeČAR“.
Pozdravljajući najmlađu publiku i njihove pratioce, direktor Festivala Miloš Đuričić je rekao da mu je puno srce što konačno vidi punu salu dece nakon onolike pauze kada  nisu mogli da prime punu salu ili nisu mogli uopšte da organizuju predstave.
„Ja sam danas možda i najsrećniji čovek u Zaječaru. Ja sam u ovom pozorištu od prvog festivala za decu, i ponosan sam što vidim kako ovaj festival raste uz sve probleme i nedaće koje smo imali u prethodnih nekoliko godina. Drago mi je što će sala biti puna ovih pet dana i što će Zaječar biti prestonica kulture za decu.“ – rekao je Đuričić.
Festival je otvorio direktor Pozorišta „Boško Buha“ iz Beograda Igor Bojović koji je na početku, tragajući ra definicijom reči „Festival“ došao do značenja „Radost“.
„Kada sam dobio poziv da otvorim ovu, po mnogo čemu značajnu manifestaciju, počeo sam tragati za značenjem reči FESTIVAL. I došao sam do njene definicije: skup svečanih događaja praćen muzikom. Jednom rečju rekao bih RADOST! I zato neka bude na radost svima koliko nas ima, a koji smo se ovim radosnim događajima bavili! Ovaj festival uneće radost u srca svih, a pre i posle svih u srca mladih Zaječaraca, budućih odraslih građana celog sveta. I zato ću se truditi da budem dug koliko sam i kratak, tj. Visok, tj. bolje je reći koliko sam NIZAK. Uživajte u predstavama koje su vam naša pozorišta pripremila! PROGLAŠAVAM DVANAESTI POZORIŠNI FESTIVAL ZA DECU „ZAJEČAR“ OTVORENIM!“
Petodnevna pozorišna čarolija za decu započela je predstavom Pozorišta „Boško Buha“ „Čardak ni na nebu ni na zemlji“, po tekstu Ane Đorđević, u režiji Jane Maričić. Zaječarska publika je uživala u ovoj bajci koja kao i sve druge govori o istom događaju-pobedi dobra nad zlim, i glumce nagradila dugotrajnim aplauzom.
„Pozorište „Boško Buha“, koje je sinonim teatra za decu, prvi put učestvuje na zaječarskom festivalu, pa je to za glumački ansambl čast ali i odgovornost“ – rekla je glumica Teodora Ristovski koja u predstavi igra Aždaju.
„To je preinspirativna uloga, jer je u pitanju bespolno biće sa problemom. Moj lik nema ljubav i zato je tako grub, krut i svirep. On krade princezu zato što mu treba društvo i želi da ima nekoga ali to, naravno, nije dobar način i zbog toga na kraju strada. Mislim da moj lik šalje divnu poruku da treba svi da se volimo i da nije važno koliko imamo para i da li idemo na letovanje već treba svi da se zagrlimo i da se volimo zauvek,“ rekla je Teodora Ristovski.“
Pored nje u predstavi još igraju: Milica Sužnjević, Marko Pavlović, Luka Sević, Stefan Jevtović, Miljan Prljeta i Aleksandar Marić.
Tokom petodnevnog trajanja festivala publika će biti u prilici da vidi još pet najboljih predstava za decu iz ovogodišnje pozorišne produkcije.
U utorak, 10. maja „Zvonar bogorodičine crkve“ Narodnog pozorišta Priština, a u sredu 11. maja je predviđen dupli program. Od 14 sati, u okviru pratećeg programa festivala, u Centru za kulturu u Kotlujevcu biće odigrana predstava „Miš maus kuća haus iliti Mačak u čizmama“ Centra za kulturu iz Požarevca, a u sali pozorišta u 19 sati „Dvanaesto more“ Pozorišta lutaka Niš.
U četvrtak je na programu „Kapetan Džon Piplfoks“ Kruševačkog pozorišta, a u petak će biti izvedena premijera predstave zaječarskog pozorišta „Alisa na putu za OZ“ po tekstu i u režiji Olivere Viktorović Đurašković.
Najbolju predstavu fetivala, najboljeg glumca i najbolju glumicu izabraće tročlani žiri u sastavu: Ana Bretšnajder, predsednik, Miloš Tanasković, član i Marija Stanković , član.
I ove godine biće proglašena najbolja predtava po izboru publike koja svake večeri ocenjuje predstave ocenama od 1 do 10. Zaječarska predstava nije u konkurenciji za nagrade, pa će zadnje festivalske večeri biti odigrana u čast nagrađenih.
U okviru pratećeg programa festivala u foajeu pozorišta otvoren je Sajam književnosti za decu na kome izlažu: „4 SE“ iz Beograda i Knjižara „Kaligraf“ iz Zaječara.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.
- Advertisement -spot_img

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img