sreda, 29 novembra, 2023

Pejzaži zavičajnih umetnika iz zbirke Narodnog muzeja „Zaječar“

Pročitaj

U Narodnom muzeju u Zaječaru sutra (utorak 12. april) će biti otvorena izložba  „Pejzaži zavičajnih umetnika iz zbirke Narodnog muzeja „Zaječar“. Otvaranje izložbe zakazano je za 19 sati.

Izložba „Pejzaži zavičajnih umetnika iz zbirke Narodnog muzeja „Zaječar“ autora Nine Pogarčić, višeg kustosa istoričara umetnosti, prikazuje pejzaž, omiljenu temu mnogih umetnika preko koje je moguće pratiti pojedinačne umetničke opuse ali i razvojne tokove srpske umetnosti od 1919. godine pa do danas.

Izložba hronološki prati umetnike koji su u Zaječaru rođeni, one koji su u ovom gradu radili kao nastavnici, scenografi, dizajneri ili na drugi način osiguravali egzistenciju, kao i slikare koji su u gradu na Timoku proveli duže ili kraće vreme, a koji za zajednički imenitelj imaju predele Zaječara, njegove okoline ili Timočke Krajine.

Zavičajni umetnici koji su slikali pejzaže i čije radove možete pogledati u muzeju su:

Stevan Stanković, Grigorije Sarkis Bek, Todor Švrakić, Ljubomir Verner, Anatolij Bajev, Albert Sirk, Dušan Adamović, Velizar Srbljanović, Branislav Dinić, Jovica Prvulović, Miljan Tihojević, Danijela Lilić i Tamara Nedeljković Vukša.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img