sreda, 6 decembra, 2023

Otvorena stalna postavka umetničke galerije Pozorišnog muzeja u Zaječaru

Pročitaj

U stalnoj postavci umetničke galerije Pozorišnog muzeja u Zaječaru izloženo je 36 umetničkih dela 26 umetnika koji su stvarali pod okriljem Likovne kolonije Gamzigrad, a kasnije u okviru Sabora likovnih umetnika u Zaječaru.

Vladimir Đuričić, direktor Ustanove narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu Zoran Radmilović izrazio je zadovoljstvo što zgrada poprima planirane oblike i namene.
,,Sredili smo pozorišni muzej, koji će se stalno dopunjavati, večeras je otvorena ova stalna postavka, radovi na suterenu se nastavljaju i nadam se da će već u narednih mesec dana u ovom divnom dvorištu biti izgrađena letnja pozornica. O tome treba završnu reč da da naš scenograf Mirko Stokić, uz saradnju mnogih stručnjaka. Tamo će se odvijati pozorišni, književni, likovni i mnogi drugi programi”. – istakao je Đuričić i zahvalio kustosu Narodnog muzeja Zaječar Suzani Antić bez čije pomoći ni Pozorišni muzej ni galerija ne bi ovako izgledali.
Marija Simonović, istoričar umetnoti u Pozorišnom muzeju, naglasila je da izložena dela svedoče omeđunarodnom karakteru Likovne kolonije Gamzigrad, kao i o njenoj otvorenosti za različite forme umetničkog izražavanja, različite teme i različita estetska opredeljenja.
,,U tom smislu, možete da vidite keramičke radove umetnika koji su učestvovali na Koloniji devedesetih godina ili, na primer, tapiseriju Dušanke Botunjac, ali ćete videti i umetnička dela koja su nastala na prošlogodišnjem Saboru likovnih umetnika u Zaječaru.”
Postavka obuhvata više od 30 slika, jednu tapiseriju, dve skulpture i dve keramike.
Ana Ignjatović je podsetila je da je 2. februara ove godine povodom Dana pozorišta otvoren Pozorišni muzej i da su mediji istakli kako je time grad Zaječar dobio još jedno kulturno žarište. Najavila je da će u ovom prostoru biti organizovan Sabor likovnih umetnika, prateći programi Festivala koje organizuje Ustanova “Zoran Radmilović”, izložbe slika, projekcije filmova, izvođenja monodrama ili duodrama.
Stalna postavka umetničke galerije kao i Pozorišni muzej mogu se razgledati svakog radnog dana od 8 – 15 sati, a organizovane posete su moguće i tokom vikenda, uz predhodni dogovor.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.
- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img