sreda, 29 novembra, 2023

U Ekonomskoj školi u Zaječaru svečano otvorena profesionalna kuhinja, donacija Vlade Nemačke /VIDEO i FOTO/

Pročitaj

U zaječarskoj Ekonomsko-trgovinskoj školi danas je svečano otvorena školska kuhinja u kojoj će se obučavati budući kuvari i ugostitelji. Profesionalne kuhinjske mašine i aparati u vrednosti od 45.000 evra obezbeđeni su zahvaljujući sredstvima Vlade Savezne Republike Nemačke, kroz projekat „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje”.

Ovaj projekat realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Radovi na adaptaciji učionice u kojoj je sada smeštena nova kuhinja, elektroinstalacije i krečenje, realizovani su zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave grada Zaječara u iznosu od 800.000 dinara.

Opremanje školske kuhinje profesionalnom opremom omogućiće da se unapredi kvalitet praktične nastave za mlade koji se obrazuju za rad u oblasti kulinarstva i ugostiteljstva. Pored formalnog obrazovanja u trogodišnjem trajanju za buduće kuvare, planirano je da se oprema koristi i za neformalne obuke za nezaposlena lica. Moderne kuhinjske mašine i multifunkcionalni aparati unaprediće i kvalitet usluge keteringa koji ova škola pruža u okviru proširene delatnosti ustanove.

Kroz projekat Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje” Ekonomsko-trgovinska škola dobija podršku da se razvija u skladu sa novom vizijom škole kao regionalnog centra kompetencija koji nudi ne samo kvalitetno formalno obrazovanje, već i neformalne obuke za nezaposlene. Cilj je da škola unapredi i proširi svoju obrazovnu ponudu kako bi mladi ljudi u Zaječaru i okolini imali bolje šanse za zapošljavanje i kako bi se na adekvatan način odgovorilo na potrebe lokalnih poslodavaca za kvalitetno obučenom radnom snagom.

Pored savremene opreme za realizaciju praktične nastave, zahvaljujući učešću u projektu „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje” školi je omogućeno i stručno usavršavanje rukovodećeg i nastavnog kadra. Upravljanje kvalitetom, karijerno vođenje i savetovanje, digitalna nastava i obrazovanje odraslih neke su od tema kontinuiranih obuka koje prolaze rukovodstvo škole i nastavnici. Posebna pažnja posvećena je obukama nastavnika koji predaju u obrazovnim profilima kuvar, konobar i turistički tehničar. Cilj je da nastavnici unaprede stručne kompetencije kako bi znanja i veštine koje razvijaju kod svojih učenika i mladih na obuci bile u skladu sa zahtevima savremene industrije ugostiteljstva i turizma.

Učešćem Ekonomsko-trgovinske škole u projektu „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje” postiže se sinergija sa projektom „EU za kulturno nasleđe i turizam” koji finansiraju Evropska unija i nemačka Vlada, a koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog potencijala za privredni razvoj istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Stručnim osposobljavanjem kadrova koji izlaze iz Ekonomsko-trgovinske škole obezbeđuje se pun i održiv efekat mera podrške razvoju turizma i ugostiteljstva, kao i bolje perspektive mladih u Zaječaru i okolini.

Nakon obilaska kuhinje, zvaničnih govora i podele zlatne knjige Ekonomsko trgovinske škole gostima, za prisutne je upriličen ručak koji su pripremili nastavnici i učenici škole.

Otvaranju nove savremene kuhinje prethodio je i prijem kod gradonačelnika Zaječara Boška Ničića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img