subota, 1 oktobra, 2022

Otvorena izložba „Tito na istoku Srbije“ u Istorijskom arhivu u Zaječaru

Pročitaj

Povodom 130 godina od rođenja Josipa Broza Tita, Istorijski arhiv „Timočka krajina” Zaječar priredio je izložbu „Tito na istoku Srbije”.

Izložba se sastoji od 23 panoa sa fotografijama, koje predstavljaju arhivsku građu iz zbirke Istorijskog arhiva „Timočka krajina” Zaječar, kao i štampu koja se čuva u arhivu.

Autori izložbe su arhivisti Dragana Narodović i Milica Ranđelović, i arhivski savetnik Agim Januzi, a izložbu je svečano otvorio akademik Nebojša Paunković.

„Cilj ove izložbe i nas autora bio je da prikažemo sve posete Josipa Broza Tita istočnoj Srbiji i ispunimo jedan od osnovnih zadataka arhivske ustanove, a to je predstavljanje arhivske građe javnosti. Jedan znatan deo zbirke fotografija odnosi se upravo na posete Tita istočnoj Srbiji. Razlog za ovakvo bogatstvo građe je kult ličnosti Josipa Broza Tita i veliko interesovanje javnosti za njegovu političku aktivnost“ – istakla je Dragana Narodović, arhivist Istorijskog arhiva „Timočka krajina” Zaječar.

Na panoima su prikazane posete Boru, Brestovačkoj banji, Zaječaru, Negotinu, Kladovu, Đerdapu, Majdanpeku, Prahovu, i drugim mestima, od 1948. do 1977. godine.

„Tito je kroz ove posete obilazio izgradnju važnih privrednih postrojenja, među kojima se izdvajaju HE „Đerdap“ i rudnik u Boru. Osim toga, Tito je razgovarao sa lokalnim partijskim funkcionerima i obraćao se narodu na mitinzima. Najznačajnija poseta Zaječaru je ona od 7. juna 1961. godine koju starije generacije pamte. Namera nas autora nije bila iskazivanje ideološke naklonjenosti, već podsećanje na Titove posete istočnoj Srbiji, kao na jednu istorijsku činjenicu“dodala je Narodović.

Ovom izložbom Arhiv u Zaječaru je obeležio jedan značajan istorijski period kroz obilje dokumenata i fotografija.

„Tito je bio čovek koji je u vreme SFRJ okupljao ceo svet u Jugoslaviji i bio je jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih. Izložba o Titu je pre svega iz ugla privrede i društvenog života, a manje političkog. Bilo je sedam poseta Tita Timočkoj Krajini“ – poručio je Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočka krajina” Zaječar.

Postavku „Tito na istoku Srbije“ zainteresovani mogu pogledati do kraja juna ove godine u galeriji Istorijskog arhiva u Zaječaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Vlada dozvolila poskupljenje šećera i piletine

Umesto 102,99 dinara, šećer će od sada koštati 109,99 dinara, propisala je Vlada Srbije novu maksimalnu cenu ove namirnice....
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img