sreda, 29 novembra, 2023

Omaž Berislavu Popoviću u zaječarskom pozorištu

Pročitaj

Danas će u 18.00 h u zaječarskom pozorištu će biti održano veče posvećeno rođenom Zaječarcu Berislavu Popoviću, kompozitoru, muzičkom teoretičaru i jednom od najznačajnijih nosilaca muzičkog života u Jugoslaviji i Srbiji, povodom obeležavanja godišnjice njegovog rođenja i smrti (Zaječar, 1931 – Beograd, 2002).

O životu i delu Berislava Popovića goroviće njegova ćerka, dr Tijana Popović Mlađenović, profesorka na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i dr Milan Milojković, rođeni Zaječarac, profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Biće prikazan dokumentarni film o uglednom profesoru, a potom će biti održan koncert njegove muzike na kome će učestvovati: pijanista Uki Ovaskainen i članovi Novosadskog duvačkog kvinteta.

Berislav Popović je rođen u porodici intelektualaca u Zaječaru. Njegov potac je bio čuveni pedijatar Dimitrije Mitke Popović, po kome je nazvana i jedna ulica u gradu. Vrlo rano je započeo da svira klavir, da bi se za vreme gimnazijskih dana isticao kao jedan od nosilaca muzičke kulture zaječarske omladine posleratnog perioda.

Berislav Popović

Godine 1966. godine, završava Muzičku akademiju u Beogradu. Od brojnih dužnosti i funkcija na kojima se nalazio ističemo sledeće: prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, predsednik Jugoslovenskog organizacionog odbora za Evropsku godinu muzike, član Evropskog komiteta za Evropsku godinu muzike u okviru Evropskog Saveta i Parlamenta, potpredsednik Saveza organizacija kompozitora Jugoslavije, predsednik Saveta svih muzičkih programa Radio Beograda.

Organizatori ovog događaja su:                                      Ustanova narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru, Osnovna muzička škola „Stevan Mokranjac“-Zaječar, Muzikološko društvo Srbije i Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Ulaz je slobodan.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img