subota, 1 oktobra, 2022

Održano predfestivalsko veče 37. Sabora frulaša u Grljanu

Pročitaj

U okviru 37. Sabora frulaša u Grljanu, sinoć je održano veoma uspešno predfestivalsko veče na kome je učestvovalo 6 KUD-ova iz: Vražogrnca, Halova, Zvezdana, Gradskova, Koprivnice i Gamzigrada.

Učesnike programa i veliki broj posetilaca manifestacije, pozdravila je Elena Matković, gradska većnica za kulturu. Kulturno-umetničkom programu predhodio je veliki defile učesnika kroz selo.

Jedna od najstarijih smotri u Srbiji, Sabor frulaša u Grljanu, nastavlja se večeras. Učestvovaće takmičari na tradicionalnim narodnim duvačkim instrumentima: frula, okarina, duduk, gajde, kaval, dvojnice i klanet. Takmičari su podeljeni u dve kategorije: do 16 godina i od 16 godina.

Odluke o najboljim izvođačima na pojedinačnim tradicionalnim duvačkim instrumentima
doneće tročlani žiri u sastavu: Zoran Katić, etnokoreolog, Aleksandra Todorović Rašković, etnomuzikolog i Vitomir Stanojević, poznati frulaš. Najbolji učesnici biće selektovani za Sabore narodnog stvaralaštva Srbije u Topoli i Gornjem Milanovcu.

U revijalnom delu programa nastupiće GFA „ZO-RA“ iz Zaječara, KUD-ovi „Đorđe Genčić“ iz Velikog Izvora i „Zoran Gajić“ iz Rgotine, kao i pevač tradicionalnih pesama iz Grljana Ljubinko Todorović. Početak kulturno-mtničkog programa je u 20 časova.

Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u saradnji sa Mesnom zajednicom Grljan, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu. Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

SRPSKO SELO, EVROPSKO SELO: Poljoprivreda i stočarstvo kao razvojna šansa /VIDEO REPORTAŽA/

U drugoj priči iz serijala "Srpsko selo, evropsko selo" govorimo o poljoprivredi i stočarstvu ka razvojnoj šansi da život...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img