četvrtak, 21 septembra, 2023

Održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji /VIDEO/

Pročitaj

Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, u organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, održana je danas u velikoj sali Gradske uprave u Zaječaru.

Javna rasprava u Zaječaru, samo je jedna u nizu javnih rasprava koje će nadležno ministarstvo organizovati do 20. februara ove godine kako bi omogućilo građanima da učestvuju u kreiranju novih rešenja u ovoj oblasti.

Zakon o planiranju i izgradnji je stupio na snagu 11. septembra 2009. godine, a od tada je bilo 10 izmena. Ovo je, kako objašnjava državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damjanović, njegova 11. izmena.

„Život ide, tako da i zakoni moraju da se menjaju. Svi smo svesni da se menjaju standardi, uvode nove tehnologije, da se menjaju građevinski materijali ali i onaj deo postupaka koji mi uspešno sprovodimo od 1. januara 2016. godine, a tiče se objedinjene procedure, kompletno digitalizovanog, odnosno elektronski vođenog postupka za pribavljanje građevinske dozvole. Hteli smo da unesemo dodatno još neke postupke, uvedemo nove funkcionalnosti ali i da promovišemo, da zaživi i novi deo postupka koji smo nazali E-prostor“ – kazala je Damjanović.

Srbija je na poslednjoj objavljanoj zvaničnoj biznis listi Svetske banke zauzela deveto mesto na svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola, dok je 2012. godine bila na 186. mestu od 187 zemalja.

Kako je istaknuto na Javnoj raspravi, još jedan od razloga što je pristupljeno izmeni Zakona je taj što su doneti i drugi zakoni čija rešenja posredno ili neposredno čak utiču na rešenja sadržana u ovom zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor. Takođe i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Cirkus „Medžik kondor“ sutra u Zaječaru

U sali Centra za kulturu u Kotlujevcu, sutra, 21. septembra, gostuje cirkus „Medžik kondor“ sa mini cirkuskim predstavama u...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img