subota, 1 oktobra, 2022

Odigrana pretpremijera predstave „Elektra“ u zaječarskom pozorištu

Pročitaj

U zaječarskom pozorištu večeras je odigrana pretpremijera predstave „Elektra“ Danila Kiša, po motivima drame Euripida, u režiji Olivere Viktorović Đurašković.

Probirljiva zaječarska publika je odlično prihvatila ovu višeslojnu antičku dramu i talentovane glumce nagradila gromkim, dugotrajnim aplauzom.

 

U predstavi igraju: ELEKTRA – Ana Bretšnajder, OREST – Miloš Đuričić, KLITEMNESTRA – Nataša Petrović, ZIDAR – Miloš Tanasković, HOROVOĐA – Predrag Grbić, STROFIJE – Fuad Tabučić, PILAD – Branislav Mijatović, EGIST – Gabrijel Bećarević, KASANDRA – Ivana Bartunjek. Hor čine Jelena Rajić, Sanja Nedeljković, Aleksandra Manasijević i Marija Stanković.

Prema rečima rediteljke Olivere Viktorović Đurašković, ono što je u osnovi drame je motiv osvete koji vodi u novu krv i uništava živote kako onih koji se svete , tako i onih koji zaslužuju da budu kažnjeni:

„Motiv osvete je prisutan u svim vremenima, to je nešto strašno što se ponavlja kroz vekove i ne vodi ničemu. Ono što je još značajno u ovom komadu je preispitivanje motiva zločina. Postavlja se pitanje ko je ispravan. Jedini lik koji u Kišovoj drami ima moralnu dilemu je Orest, ali ipak na kraju učestvuje u zločinu za koji svi akteri bivaju kažnjeni večitim odvajanjem, nakon čega njihovi životi postaju ništavni. „Elektra“ ima i političku konotaciju jer se odnosi na ubistvo vladara ili vladarke. Nažalost, i mi smo svedoci političkih ubistava i kod nas i u okruženju. Od Grka do danas toga ima, samo su druga vremena i drugačiji načini na koji se to radi. U ovoj drami je bitno i prisustvo žene kroz Kasandrino proročanstvo. Ona je videla šta će se desiti, ali joj niko ne veruje i u tome je njeno prokletstvo.“

Premijera „Elektre“ zaječarskog pozorišta biće izvedena na zatvaranju 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u drugoj polovini oktobra.

Drama Danila Kiša „Elektra“ (po Euripidu) je prvi put izvedena u Ateljeu 212 (matičnom pozorištu Zorana Radmilovića) 1968. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu. Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

SRPSKO SELO, EVROPSKO SELO: Poljoprivreda i stočarstvo kao razvojna šansa /VIDEO REPORTAŽA/

U drugoj priči iz serijala "Srpsko selo, evropsko selo" govorimo o poljoprivredi i stočarstvu ka razvojnoj šansi da život...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img