utorak, 5 decembra, 2023

Od ponedeljka Dani italijanskog filma u zaječarskoj biblioteci

Pročitaj

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, organizuje Dane italijanskog filma, od 4. do 11. aprila u Čitalištu biblioteke, a ulaz na projekcije je slobodan!

U ponedeljak, 4. aprila, od 18 sati biće prikazan film (Ćerkin) prvi put / La prima volta (di mia figlia) u režiji Rikarda Rosi.

„Nakon što Alberto otkrije da se njegova petnaestogodišnja ćerka sprema da vodi ljubav „po prvi put“, on smišljava plan: večeru na kojoj će njegova prijateljica Marina pomoći Bjanki da bolje shvati i možda odloži svoju odluku. Ali na večeru dolaze i neočekivani gosti“.

U utorak, 5. aprila, od 18 sati, biće prikazan film 1200 kilometara lepote, 1200 km di bellezza, u režiji Italo Moskati.

„1200 kilometara je dugačka Italija, od planinskih delova severno do Južnog mora, od belog snega do plavog mora. Film govori o izlasku na poluotok posebno izrađenog u dokumentima Istituto Luce, u čijem arhivu se pojavljuje Italija od početka 20. veka, i putovanje do sadašnjeg vremena“.

U sredu, 6. aprila, od 18 sati biće prikazan film Lepi ljudi, La bella gente, u režiji Ivano de Mateoa
„Alfredo i Susana su pedesetogodišnji par koji svako leto provode na svom imanju. Šokirani su kada otkriju da je sedamnaestogodišnja Ukrajinka Nađa primorana na prostituciju. Žele da je povedu u Rim i pronađu smeštaj“.

U četvrtak, 7. aprila, od 18 sati prikazuje se film Miris doba bajki, Il profumo del tempo delle favole, u režiji Mauro Kaputoa

„Điorđio Presburger istažuje dečije strahove, laži odraslih, osvetljenje milosti i uz podršku saputnika kao što su Dostojevski i Kafka, njegov govor pretvara se u sukob sa pitanjem patnje i zla. On takođe razotkriva svoje iskustvo, ulazi u najskrivenije nabore ljudskog uma. NJegovo putovanje je isprepletano između različitih kultura, a dragoceno svedočanstvo se pretvara u duboku istragu ljudske duše“.

U petak, 8. aprila, od 18 sati biće prikazan fim Pučini i devojka, Puccini e la fanciulla u režiji Paolo Benevnutia i Paole Baronie.

„Pučinijeva dela slavljena su širom sveta. Od Madam Baterflaj do Boema, njegova muzika obezbedila mu je status najvećeg italijanskog operskog kompozitora, odmah posle Verdija. Ali njegov život nije bila samo muzika, već i skandali. To je jedinstvena drama koja se odigrava u vreme kada je Pučini sastavljao Devojku sa Zapada. Film Pučini i devojka osmišljen je kao nemi film u kome glasovi iz pozadine čitaju pisma koja glavni likovi šalju jedni drugima, i iz kojih se vidi da je Đakomo Pučini voleo da uživa u ženskom društvu dok je pisao svoje opere, što je dovelo do brojnih šokantnih skandala.
Pučini i devojka je nesvakidašnji, veličanstveni, provokativni i sofisticirani film sa muzičkom pozadinom koja gradi lavirint dvoznačnosti i tajni, naposletku razotkrivajući skandaloznu ljubavnu vezu slavnog kompozitora i njegove najmlađe sluškinje“.

U ponedeljak, 11. aprial, od 18 sati na repertoaru je film „Kad je Italija jela u crno-belom“, Quando l’Italia mangiava in bianco e nero u režiji  Andrea Groplero di Tropenburga.

„Šta se zaista promenilo u navikama i običajima Italijana, na njihovoj trpezi i u kvalitetu njihovog života? Sve ovo pokušavamo da ispričamo na ovom dobro dokumentovanom i prijatnom putovanju između tradicionalnih recepata regionalne kuhinje, kroz crno-bele slike. „Ukusno” putovanje između jela, kuhinja, svedočenja i smešne priče ličnosti iz zabave i kulture. Kako dobra ishrana proizvodi dobru energiju? Da li druženje pomaže formiranju međugeneracijskog pakta? Jednostavan čin jedenja hrane i dalje predstavlja trenutak emancipacije društva? Jesti sam je loše? Šta znači obrazovanje o ishrani? Večera je i dalje važan trenutak porodičnog obrazovanja? Crno-bele slike društva koje je u ratnoj gladi bilo sposobno da nađe sreću da deli ono malo hrane na raspolaganju, aktuelne su i danas, tokom najvažnije posleratne krize? Ovo su neka od pitanja na koja želimo da odgovorimo. Ovaj dokumentarac, uprkos ovim pitanjima, nije sociološko istraživanje, u namerama, već crno-belo istraživanje sa ljubavlju o receptima za dobar život“.

Ulaz je slobodan.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img