sreda, 29 novembra, 2023

Obeležavanje Dana muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru

Pročitaj

Osnovna muzička škola „Stevan Mokranjac“ iz Zaječara, obeležiće Dan škole i 74 godina od osnivanja nizom koncerata u maju mesecu.

U četvrtak, 12. maja, kada je i Dan škole, biće održan koncert učenika škole sa početkom u 19 sati.

U ponedeljak,16. maja sa početkom u 19 sati, biće održan se koncert nastavnika škole.

Za četvrtak, 19.maja planiran je koncert autorske muzike nastavnika škole Predraga Ristića na klaviru. Početak je u 19 sati.

Poslednji u nizu koncerata povodom odeležavanja Dana škole, planiran je za ponedeljak, 23. maj u 19 sati. Nastupiće Jelena Stojković na violini uz klavirsku pratnju nastavnika škole Nikole Stojkovića.

Svi koncert će biti humanitarnog karaktera – Za Lenkinu pobedu, uz saradnju sa fondacijom Iskorak iz Zaječara.

KRATAK ISTORIJAT ŠKOLE:

Odlukom Ministarstva prosvete NR Srbije, 19.08.1948. godine, u Zaječaru je otvorena Niža muzička škola, tada prva i jedina ove vrste u Timočkoj krajini .

Škola je od svog osnivanja, davne 1948. godine, više puta menjala lokaciju. Prva muzička škola se nalazila u zgradi tadašnjeg Srpskog sindikalnog veća – Zanatski dom u Ulici Vojvode Putnika. Početkom školske 1966/67. godine, kada je osnovana Opštinska zajednica obrazovanja, muzička škola je bila spremna za seobu, gde se i danas nalazi, u ulici Timočke bune broj 14. Treba napomenuti da su se u poslednjim godinama osme decenije vršile intenzivne pripreme za adaptaciju prostora. Muzička škola se preselila u potkrovlje iste zgrade, a prostor koji je koristila, ustupila je Osnovnoj i srednjoj školi „Jelena Majstorović“.

Škola danas ima ukupno 776,40 m² površine. Nalazi se na atraktivnoj lokaciji, u centru grada, pored Pozorišta Timočke krajine, i u blizini Sabornog hrama Srpske Pravoslavne Crkve.

Nastava se izvodi u 20 učionica, od kojih su tri za nastavu solfeđa. Svaka učionica ima klavir, pijanino ili elektronski klavir. Koncertna delatnost se odvija u modernoj sali, čijoj je funkcionalnosti i današnjem izgledu doprinela Katedra Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda. Sala ima 237m² i 200 sedišta i jedna je od najreprezentativnijih među muzičkim školama Srbije.

Kruna uspešnog rada Muzičke škole, bilo je održavanje Prvog festivala muzičkih škola Srbije, pod nazivom Omladinski muzički festival, 12.maja 1956.godine, u Zaječaru. Festival muzičkih škola i danas traje i svaki jubilarni se održava u našoj školi. Iz tog razloga, 12.maj je datum kada škola obeležava ovaj dan.

O talentu naših učenika govore mnogobrojne nagrade na međunarodnom, republičkom i regionalnom nivou. Mnogi od njih danas koncertiraju u svetu ili se bave pedagoškim radom, kako uškoli, u kojoj su započeli svoje muzičko obrazovanje, tako i širom zemlje i sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img