utorak, 5 decembra, 2023

Novi pronalasci na iskopavanjima na Feliks Romulijani /VIDEO/

Pročitaj

U protekle dve nedelje vršena su iskopavanja na lokalitetu oko kasnoantičkog lokaliteta Feliks Romulijana.

Reč je o, kako se pretpostavlja, a poslednja iskopavanja i pronađeni predmeti to i potvrđuju, naselju u kome su živeli graditelji Felix Romulijane i rodnog mesta cara Galerija.

Iskopavanja oko Romulijane

Iskopavanje oko Feliks Romulijane je realizovano u saradnji sa Arheološkog instituta u Beogradu, Narodnog muzeja „Zaječar“ i Rimsko – germanske komisije Nemačkog Arheološkog instituta u Frankfurtu.

Kristof Rumen sa ovog instituta kaže da su pronađeni predmeti u ovim iskopavanjima potvrdili sve ono što se i pretpostavljalo još 2004. godine kada su iskopavanja započeta na ovom lokalitetu.

Rukovodila istraživanja Dr Stefan Poplazić istakao je da su novi pronalasci pomogli u tome da se utvrdi tačno u kom je periodu ovo nalazište bilo naseljeno i ko je u njemu živeo.

Direktor narodnog muzeja Zaječar Vujadin Milošević raduje se nastavku iskopavanja na Romulijani i najvljuje nova, još veća od naredne godine.

Iskopavanja su dala su mnoštvo zanimljivih nalaza. Pronađen je veliki broj bronzanih novčića iz sa kraja III i početka IV veka, bronazane pojasne kopče, veliki broj kamenih i gvozdenih alatki i drugih predmeta korišćenih u svakodnevnom životu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

 

POVEZANE VESTI:

Iskopavanje na Romulijani dalo mnoštvo zanimljivih nalaza

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img