sreda, 8 februara, 2023

Nemanja Trifunović je pobednik desetog bogojavljanskog plivanja za časni krst u Zaječaru /VIDEO/

Pročitaj

Povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, u Zaječaru je danas održano tradicionalno i jubilarno, deseto Bogojavljansko plivanje za Časni krst, na Crnom Timoku na Popovoj plaži. Ovogodišnji pobednik ovog jubilarnog takmičenja je pripadnik Vatrogasno spasilačke brigade u Zaječaru, Nemanja Trifunović.

Na desetom bogojavljenskom plivanju za Časni krst u Zaječaru učestvovao je 21 takmičar, uključujući i dve devojke, a plivalo se na 33 metra što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Ove godine najbrži je bio Nemanja Trifunović, pripadnik Vatrogasno spasilačke brigade u Zaječaru, rođen u Tesliću, kome je, kako kaže ovo bilo treće plivanje u Zaječaru.

Zlatnik i pobednički plašt pobedniku je uručio gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, a trofejni pozlaćeni Časni krst uručio je protojerej Zoran Golubović, starešina zaječarske crkve, koji je plivačima i okupljenim zaječarcima govorio o Bogojavljanju i plivanju za časni krst.

Plivanju je prethodila Sveta Liturgija Svetog Jovana Zlatoustog u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, kao i veliko vodoosvećenje u porti zaječarske crkve. Nakon velikog vodoosvećenja, održana je svečana litija, koja se kretala od Saborne crkve kroz centar Zaječara do Popove plaže.

U realizaciji svečanosti povodom plivanja za Časni bogojavljenski krst učestvovala je i Ustanova Narodno pozorišta Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” sa tehničkom ekipom i voditeljem programa. U programu su učestvoval i članovi GFA “ZO-RA” koji su bacali zrnevlje pšenice na učesnike litije, da godina bude plodna i odigrali splet narodnih igara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu. Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Film „Oluja“ u Kotlujevcu

Film „Oluja“, koji obrađuje temu jednog od najvećih srpskih stradanja u novijoj istoriji, biće prikazan 12. i 13. februara...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img