nedelja, 25 septembra, 2022

Najbolji ajvar u Zaječaru napravila ekipa Carice

Pročitaj

Pobednik devete sezone karavana „Izađi mi na teglu“ u Zaječaru je ekipa „Carica“, koja je pripremila najbolji ajvar, drugoplasirana je ekipa Ekonomske škole, dok je treće mesto zauzeo tim zaječarskih izviđača. Pobednik odlazi na finalno takmičenje u pripremanju ajvara, koje će biti održano u Beogradu, 8. oktobra.

Zaječar je još jednom bio domaćin najvećeg gastronomskog karavana na Balkanu „Izađi mi na teglu“ koji u svojoj devetoj sezoni obilazi „još jedan krug“ u potrazi za idealnim receptom za „srpski kavijar“.

Zaječarci i gosti karavana uživali su u mirisu paprike koji se širio centralnim gradskim trgom, a grad na Timoku se još jednom pokazao kao odličan domaćin. Dragana Gogić Rajkovič, direktorka Turističke organizacije grada Zaječara, istakla je da se 10 takmičarskih ekipa nadmetalo u pripremanju ajavara, a 40-ak izlagača iz mnogih gradova širom Srbije predstavilo je svoje proizvode.

„Izađi mi na teglu” je nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara pod otvorenim nebom koje se proteklih osam godina uspešno održava u svim krajevima Srbije. Manifestacija u formi karavana putuje iz grada u grad održavajući niz jednodnevnih manifestacija koje imaju samo jedan cilj, a to je pronalazak najboljeg recepta za ajvar u Srbiji. Naredne godine karavan „Izađi mi na teglu“ proslavlja jubilej, 10 godina postojanja.

Nakon završene osme sezone, karavan je obišao čak 190 gradova, napunio preko 40.000 tegli ajvara, takmičarima je obezbeđeno oko 90 tona paprike, karavan je posetilo blizu 900.000 posetilaca, a više od trideset domaćinstava je podstaknuto uspešnim plasmanom pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara. Ono što je takođe zanimljivo jeste da karavan u proseku u toku jedne sezone obiđe 20.000 km, što znači da je u proteklih osam sezona pređena kilometraža veća od obima tri zemaljske kugle.

Ovogodišnja sezona karavana realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika, a uz pmoć brojnih sponzora čija podrška čini projekat uspešnijim iz godine u godinu.

Događaj na Trgu osloođenja u Zaječaru, u pratnji svojih vaspitačica, ulepšala i deca iz Predškolske ustanove „Đulići“, deca iz zaječarskog gimnastičkog kluba, uz brojne aktivnosti i igrice koje su organizovane tokom celog dana.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Patrijarh srpski Porfirije u Negotinu

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije boravio je u Negotinu i u Eparhiji timočkoj gde mu je u porti...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img