četvrtak, 6 oktobra, 2022

Odbornici Skupštine grada Zaječara usvojili odluku o javnim priznanjima Grada Zaječara /VIDEO/

Pročitaj

U Zaječaru je održana 11. Sednica Skupštine grada Zaječara na kojoj je usvojeno svih 18 tačaka dnevnog reda.

Između ostalog odbornici su sa 39 glasova usvojili odluku o javnim priznanjima Grada Zaječara, koja će se, kako je navedeno u odluci, dodeljivati na Dan grada.

Javna priznanja koja su ustanovljena i koja će biti dodeljivana prilikom obeleževanja Dana grada, 6. oktobra su: Zvanje “Počasni građanin” Zaječara, Oktobarska nagrada grada Zaječara, Nagrada grada Zaječara „Nikola Pašić“, Nagrada grada Zaječara „Hajduk Veljko“, Nagrada grada Zaječara „Svetozar Marković“ i Povelja grada Zaječara.

U okviru diskusije, u kojoj su učestvovali odbornici Dejan Krstić, Nenad Ristović, Milos Stojadinović i Uglješa Đuričković, izneto je niz zamerki na donošenje ove odluke.

U diskusiju se uključio i predsednik Skupštine grada Zaječara Stefan Zankov.

“Počasni građanin” grada Zaječara dodeljuje se pojedincu, državljaninu Republike Srbije ili strancu čiji su rad i dostignuća od posebnog značaja za grad i može se dodeliti samo licu koje nema prebivalište na teritoriji grada Zaječara.

„Oktobarska nagrada“ grada Zaječara, dodeljuje se pojedincima, udruženjima, klubovima, društvima, mesnim zajednicama i drugim organizacijama za postignute rezultate u svim oblastima privrednog i društvenog života u Gradu, a koji predstavljaju značajan doprinos razvoju Grada Zaječara ili njegovoj afirmaciji u zemlji i inostranstvu.

Nagrada grada Zaječara „Nikola Pašić“ dodeljuje se pojedincima i organizacijama za izuzetan doprinos u oblasti unapređenja i razvoja društveno- političkih odnosa. Nagrada se dodeljuje u obliku plakete sa replikom spomenika Nikoli Pašiću, rad Dragana Nikolića, akademskog vajara iz Beograda, sa upisanim imenom i prezimenom dobitnika i godine za koju se dodeljuje. Takođe, dobitniku nagrade pripada novčani iznos čiju visinu, utvrđuje gradonačelnik posebnim rešenjem.

Nagrada grada Zaječara „Hajduk Veljko“ dodeljuje se pojedincima ili grupi građana za nesebično angažovanje, iskazanu hrabrost i učinjeni podvig prilikom spasavanja ljudskih života i imovine. Nagrada se dodeljuje u obliku plakete sa replikom spomenika Hajduk Veljku, rad Dubravka Milanovića, akademskog vajara iz Beograda, sa upisanim imenom i prezimenom dobitnika i godine za koju se dodeljuje. Takođe, dobitniku nagrade pripada novčani iznos čiju visinu, utvrđuje gradonačelnik posebnim rešenjem.

Nagrada grada Zaječara „Svetozar Marković“ dodeljuje se pojedincima i organizacijama za izuzetan doprinos u oblasti razvoja kulture i unapređenja ljudskih i građanskih prava. Nagrada se dodeljuje u obliku plakete sa upisanim imenom i prezimenom dobitnika i godine za koju se dodeljuje. Takođe, dobitniku nagrade pripada novčani iznos^iju visinu, utvrđuje gradonačelnik posebnim rešenjem.

Povelja grada Zaječara se dodeljuje mladima sa područja grada Zaječara, kao priznanje za postignute rezultate u radu i podstrek za još veća zalaganja. Dobitinicima Povelje pripada novčani iznos ili odgovarajuća nagrada u obliku koji utvrđuje gradonačelnik posebnim rešenjem, u približno jednakoj vrednosti, u zavisnosti od oblasti za koju je Povelja dodeljena.

Do kraja zasedanja koje je bez pauze trajalo do kasnih popodnevnih sati, a kome se priključio i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić usvojeno je još 17 tačaka dnevnog redameđu kojima su bili i Predlozi odluka o pristupanju izradi Plana detaljne regulacije za uređenje Spomen park šume „Kraljevica“ i izgradnju solarne elektrane na teritoriji katastarske opštine Brusnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu. Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POVEZANE VESTI:

Deseta sednica Skupštine grada Zaječara /VIDEO/

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Manifestacija Timočko kolo 8. oktobra u Salašu

U Salašu kod Zaječara u subotu 8. oktobra, prvi put će biti odrganizovana manifestacija narodnog stvaralaštva "Timočko kolo", na...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img