sreda, 29 novembra, 2023

Građani Majdanpeka zabrinuti zbog miniranja na planini Starica u Majdanpeku. ZIJIN: Miniranje opasne stenske mase je mera predostrožnosti /VIDEO/

Pročitaj

Juče su se u Majdanpeku čule detonacije i veliki oblak dima i prašine nadvio se nad planinom Starica iznad grada.

foto: facebook

Društvenim mrežama počele su da kruže fotografije i video snimci sa nagađanjima o čemu se zapravo radi. Ubrzo se saznalo da se radi o miniranju kompanije ZIJIN COPPER, koja je povodom ovog događaja danas izdala Saopštenje.

Iz kompanije ZIJIN  Copper izdali su saopštenje povodom miniranja u kome se navodi da je „Sanacija raspucale stene uredno prijavljena nadležnim institucijama“ koje vam prenosimo u celosti.

SAOPŠTENJE ZIJIN-a:

Miniranje opasne stenske mase na planini Starica u Majdanpeku je mera predostrožnosti, a sanacija raspucale stene je uredno prijavljena nadležnim institucijama.

Miniranje na teritoriji opštine Majdanpek (5. juna) obavljeno je u sklopu mera predostrožnosti koje je Serbia Zijin Copper realizovala zbog sanacije opasne stenske mase na planini Starica.

Svi radovi uredno su prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni su u skladu sa nalogom
rudarske i geološke inspekcije.

Rudarska i geološka inspekcija i stručnjaci u oblasti bezbednosti prethodno su pregledali
visoku i strmu padinu planine Starica i utvrdili veliki broj pukotina u stenskoj masi, što bi za posledicu moglo da ima iznenadno obrušavanje. Konstatovali su da su pukotine na litici koja je okrenuta prema gradu dugačke preko 100 metara i široke oko 30 centimetara i da zahtevaju hitnu sanaciju.

Kompanija je rudarski projekat sanacije poverila Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru, a tehničko osoblje je u okviru mera predostrožnosti i pripremnih radova iskopalo i dva zaštitna kanala u podnožju planine, koja bi bila tampon-platforma i amortizovala eventualni odron prilikom miniranja.

Nakon nadzora rudarske i geološke inspekcije i uviđaja nadležnih u preduzeću „Srbijašume“, čiju saglasnost za radove Serbia Zijin Copper takođe ima, sve nadležne institucije saglasile su se sa tim da kompanija u najkraćem mogućem roku izradi projekat, izvede rudarske radove prema projektu i na taj način otkloni potencijalne bezbednosne rizike od klizanja i obrušavanja stenskog materijala – krečnjaka, odnosno od obrušavanja dela planine Starica u blizini urbanog područja.

Serbia Zijin Copper ima svu propisanu dokumentaciju za izvođenje neophodnih radova na
sanaciji opasne stenske mase. Kompanija će, pored upozorenja pre početka miniranja, tokom tih aktivnosti angažovati specijalno osoblje koje će dežurati na licu mesta. Razmere eksplozije biće ograničene, a kompanija će pojačati i mere za suzbijanje prašine tokom miniranja.

U Boru, 6. juna 2022. godine                                        SERBIA ZIJIN COPPER DOO

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu. Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img