četvrtak, 2 februara, 2023

„Međugeneracijska solidarnost je važna za mentalno zdravlje jedne nacije“

Pročitaj

U prostoriji Crvenog krsta u Zaječaru, danas je vođena diskusija pod nazivom „Zdravo starenje i međugeneracijska solidarnost u borbi protiv nasilja nad starijima“.

Diskusija je organizovana u okviru projekta „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ (EU SHAI) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), u saradnji sa Populacionim fondom Ujedinjenih nacija u Srbiji (UNFPA).

Diskusiju su vodili Nataša Todorović i dr Milutin Vračević, eksperti Crvenog krsta Srbije, a učestvovali su i saradnici Crvenog krsta iz raznih organizacija kao što su: Zavod za javno Zdravlje „Timok“, Gradska uprava grada Zaječara, udruženje „Dragi ljudi“, udruženje obolelih od cerebralne i dečije paralize, predstavnici centra za socijalni rad, predstavnici Matične biblioteke „Svetozar Marković“, predsednik planinarskog društva „Ljuba Nešić“, članice kluba 65+ i mlađi volonteri zaječarskog Crvenog krsta.

Sekretar Crvenog krsta u Zaječaru, Vladan Marković, rekao je da su oni prepoznali potrebu za rad sa starijima i značaj starijih sugrađana, kako u gradu, tako i u selima. I da je izuzetno bitno da postoji saradnja i komunikacija kroz ovakve aktivnosti, gde je uključeno celo društvo i gde postoji angažovanje privatnih sektora i nevladine organizacije, kako bi pomogli starijima.

Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije, takođe i psiholog, govorila je o tome zašto se priča o zdravom starenju. Napomenula je da je Svetska zdravstvena organizacija proglasila dekadu zdravog starenja koja počinje 2021. i završava se 2030. godine i kako u Zaječaru postoje različite aktivnosti koje se tiču zdravog starenja. Nakon toga, objasnila je i koje su to četiri komponente koje su usmerene na zdravo starenje.

„Postoje četiri komponente. Prva komponenta jeste podržavajuća okolina koja je prilagođena ne samo starijim građanima, nego i svim generacijama socijalne uključenosti starijih, stereotipi i predrasude kao ono šta mi mislimo i osećamo o drugim generacijama i na kraju, diskriminacija, ono što zapravo mi radimo kada su druge generacije u pitanju“ – istakla je Nataša Todorović.

Između ostalog, ona je navela koliko je važno da stariji koji nisu više aktivni, nisu više zdravi i ne mogu sami o sebi da brinu, treba da imaju pravo na to da dobiju pomoć, kako od zajednice, tako i od porodice i od države, i tako svoj život u starosti provode kvalitetno.

 

Nakon otvaranja događaja i dobrodošlice, započeta je diskusija na dve teme: „Zdravo starnje i međugeneracijska solidarnost u porodici, zajednici i društvu“ i „Međugeneracijska solidarnost, nasilje nad starijima i nove okolnosti (COVID-19, nove tehnologije, primeri dobre prakse)“. Po završetku diskusije, usledilo je i posluženje u drugom delu prostorije i druženje sa svim učesnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu. Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana 61. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga /VIDEO/

Na sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga, 61. po redu, koja je održana u Zaječaru, razmatranI su izveštaji o radu...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img