ponedeljak, 30 januara, 2023

KAO DA JE BILO NEKAD, KAO DA JE BILO TU – GITARIJADA 1991. /DOKUMENTARNI FILM/

Pročitaj

Zaječarska Gitarijada je već više od pola veka simbol Zaječara. Međutim, jedna se izdvaja po nečemu i jednu ljudi iz bivše Jugoslavije, ali i Zaječarci, pamte na jedan drugačiji način. Radi se o Gitarijadi iz 1991. godine, kada su počela ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije, a ona je tada, osim rok festivala, bila i poslednji vapaj mladih da do rata ne dođe i donese nam sve ono čije posledice i danas živimo.

Dokumentarni film KAO DA JE BILO NEKAD, KAO DA JE BILO TU – Gitarijada 1991. snimljen je da bi mlađe generacije podsetio na to vreme, na ljude za koje je Gitarijada bila više od festivala, više od menadžerskih ugovora, procenata i slično. 

Iskoristite slobodno vreme tokom ovih praznika i pogledajte ovaj film i razmislite o tome šta bi Gitarijada mogla da bude i šta je bila, a šta već dugo (nažalost) nije.

Korona je bila razlog zašto poslednjih godina Gitarijada nije imala sjaj kakav zaslužuje, međutim, korona je prošla, svi veći i mnogo mlađi festivali već su izašli sa spiskom hedlajnera koji će ove godine nastupiti na njihovim binama, a mi još ne znamo ni datum održavanja, ni imena bendova koji će nastupiti, nije upućen ni javni poziv demo bendovima,zbog kojih bi Gitarijada i trebalo da postoji i po čemu se razlikuje od (teška srca priznajem) sada već mnogo većih i ozbiljnijih manifestacija, uprkos svojoj tradiciji, a odgovor od Ministarstva kulture se još čeka.

I da ne dužim, završiću ovaj uvod rečima koje su izgovorene u ovom filmu, i koje mi i danas nažalost odzvanjaju u ušima, a koje je izgovorio Tihomir Tića Pavlović, jedan od naših sagovornika:

„Zaječar je, nažalost bio manji od Gitarijade“.

U nadi da ćemo porasti i biti dostojan grad najstarije rok manifestacije u evropi, ali i svetu, pozivam vas da još jednom pogledamo dokumentarni film „Kao da je bilo nekad, kao da je bio tu – Gitarijada 1991.“ koji je snimljen u produkciji Dečijeg centra, uz podršku Centra za primenjenu istoriju i koji je premijerno je prikazan na Prvom Festivalu javne istorije, koji je Dečiji centar organizovao u junu 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

„Sveti Sava, naša slava“ u Klenovcu

U prepunoj sali Doma kulture u Klenovcu održana je druga po redu manifestacija "Sveti Sava, naša slava". Meštane Klenovca i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img