četvrtak, 6 oktobra, 2022

Zaječarski izviđači na 111-om rođendanu Saveza izviđača Srbije

Pročitaj

Svečani stroj Saveza izviđača Srbije održan je juče u kompleksu Belog dvora u Beogradu, čime je obeležena 111. godišnjica Izviđačke organizacije Srbije. Tim povodom dodeljena su posebna priznanja pojedincima, odredima i četama za 2020. i 2021. godinu, piše Radio Magnum.

Među nagrađenima su Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ i Slobodan Đorić, član istog odreda, koji je od Starešinstva izviđača Srbije nagrađen Plaketom doktora Miloša Đ. Popovića, najvećim pojedinačnim priznanjem koje izviđač može da dobije za života.

Na svečanosti koja je juče upriličena na Belom dvoru u Beogradu povodom 111. godišnjice Izviđačke organizacije Srbije, dodeljena su posebna priznanja pojedincima, odredima i četama za 2020. i 2021. godinu.

Među nagrađenima je i Slobodan Đorić iz Odreda izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara kome je uručena Plaketa doktora Miloša Đ. Popovića, za poseban doprinos u radu Saveza izviđaštva Srbije. Plaketa doktora Miloša Đ. Popovića nosi naziv po osnivaču izviđaštva u Srbiji i predstavlja najveće pojedinačno priznanje koje izviđač može da dobije za života.

Ispunjavanjem kriterijuma najboljih odreda koji rade na teritoriji Republike Srbije, Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ nagrađen je lentom „Odred orlova“.

Posebno ponosan bio je starešina zaječarskih izviđača Predrag Nicić Nica, koji ističe da sam prijem na Belom dvoru predstavlja poseban doživljaj.

„Atmosfera je takva, okolina je takva, sam objekat daje neku uzvišenost i normalno da se tako osećamo, bar mi stariji koji znamo šta je to, a i deci je sigurno ovo nesvakidašnji i nezaboravni događaj“, kaže starešina.

Podseća da se ove godine obeležava 68 godina nepredkidnog rada Odreda „Đorđe Simeonović“.

„U Zaječaru je izviđačka organizacija bila ogranizacija izvidnika i skauta od 1927. godine, ona je trajala do početka rata, odnosno do 1941. godine, posle toga je zbog nastale situacije rad prekinut, a 1955. je ponovo kao Odred izviđača ponovo počela sa radom i neprestano do sada funkcioniše“, navodi Nicić.

Na svečanosti je član Krunskog saveta Predrag Marković pročitao pismo domaćina prestolonaslenika kralja Aleksandra II Karađorđevića, koji je izrazio žaljenje što zbog obaveza u inostranstvu nije u prilici da prisustvuje ovom lepom događaju.

„Čestitam vam ovu godišnjicu i želim vam mnogo uspeha u vašem vrednom i plemenitom radu. Bio sam veoma dirnut vašim ljubaznim gestom prošle godine kada ste me kao starešinom kraljevske porodice odlikovali zlatnim izviđačkim znakom u znak sećanja da je kraljevska porodica Karađorđević bila prvi pokrovitelj vašeg udruženja. Čuvam tu značku kao jedno od najdražih odlikovanja“, naveo je Karađorđević u svom pismu i dodao:

„Vaša misija je plemenita: da doprinesete obrazovanju mladih, da ih pomognete i ohrabrite da grade bolji svet u kome se ljudi ostvaruju kao pojedinci i imaju konstruktivnu ulogu u društvu. Veoma sam srećan što znam da radite izuzetno odgovoran posao da naučite decu kako da postanu bolji ljudi, koji će čuvati prirodu i umeti da žive u skladu sa njom; koji će znati da budu ujedinjeni, da rade zajedno, ali i da neguju i cene svet u kome živimo i da ga čuvaju i čine boljim za generacije koje dolaze. Ta misija je bila veoma važna u prošlosti, ali je podjednako, a možda i još važnija danas, kada se ceo naš svet suočava sa veoma ozbiljnim ekološkim problemima, sa globalnim zagrevanjem i zagađenjem koje ugrožava našu životnu sredinu. Učeći decu kako da budu dobri i produktivni članovi našeg društva, fokusirajući se na puni intelektualni, društveni, emocionalni, fizički i duhovni razvoj dece i mladih, doprinosite da budućnost naše zemlje bude bolja i sigurnija“.

Prestolonaslednik je mladim izviđačima poručio da i dalje budu dobri i vredni pripadnici našeg naroda, da nastave da doprinose našoj zemlji, i da budu dostojni naslednici onih koji su osnovali ovaj Savez.

Na svečanosti je istaknuto i da je veoma značajno to što više od jednog veka izviđački pokret daje svoj doprinos zajednici i da 111 godina mnoštvo generacija, jedna za drugom, ulaže hiljade i hiljade volonterskih sati negujući izviđačku tradiciju i radeći sa decom i mladima.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali državni sekretar Ministartsva omladine i sporta Milan Savić, gosti iz Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, članovi Krunskog saveta, partneri, prijatelji organizacije i članovi porodice.

Savez izviđača Srbije je nacionalno udruženje osnovano 1911. godine, koje okuplja preko 3.000 članova, uglavnom dece i omladine, sa teritorije cele Republike Srbije, organizovanih u 57 mesnih ogranaka i saveza izviđača. Savez izviđača Srbije se bavi ostvarivanjem ciljeva u oblasti neformalnog obrazovanja i vaspitanja dece i omladine i član je i jedan od osnivača Svetskog izviđačkog pokreta.

Odred izviđača „Đorđe Simeonović“, naredne godine biće domaćin smotre Saveza izviđača Srbije koja će biti održana u julu mesecu na terenima Kraljevice, grada Zaječara i okoline.

IZVOR: Radio Magnum

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Manifestacija Timočko kolo 8. oktobra u Salašu

U Salašu kod Zaječara u subotu 8. oktobra, prvi put će biti odrganizovana manifestacija narodnog stvaralaštva "Timočko kolo", na...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img