utorak, 5 decembra, 2023

Izložba radova „Vrtlog emocija“ Sanje Rajić iz Kladova

Pročitaj

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u ponedeljak 11. aprila, priređuje prvu samostalnu izložbu radova Sanje Rajić iz Kladova. Izložbu čine radovi oslikani tehnikom tečnog slikarstva (fluid painting) koje dočaravaju kreativni duh i motiv autorke.

„Vrtlog emocija“ u autorkinom iskoraku predstavlja put od poricanja, preko ljutnje, pregovaranja, depresije i konačno, prihvatanja smrti, ne samo voljene osobe već i snova, želja, nada, uverenja … do ličnog preobraženja.

Izložba će biti odtvorena u ponedeljak 11. aprila u 18:30 časova u Galeriji Biblioteke u Kladovu. Ulaz je slobodan, a izložba je prodajna.

Sanja (Rajić) Barbatesković, rođena je u Kladovu marta 1972. godine. Sa umetnošću se susreće još u osnovnoj školi čuvenog slikara iz Kladova, Mladena Jotova, koji je u to vreme predavao likovnu kulturu. Takođe, potiče iz porodice koja i sama ima afinitete prema umetnosti, a od jednog člana svoje familije dobija predlog da joj pseudonim glasi: SaRa (Sanja Rajić), koji i prihvata. Godine 2017. doživljava iznenadnu smrt supružnika sa kojim je odrasla i provela više od polovine svog života, a 2018. taj ambis života i vrtlog osećanja pretače u boje, a boje izliva na „platno“. Upoznaje se sa tzv. tečnim slikarstvom (Eng. fluid art/painting, pouring art) i uglavnom radi sa preostalim supružnikovim materijalom i farbama na gipsanim i lesonit pločama. Kao rezultat dobija umetnine koje oslikavaju njeno stanje duše. U početku na površinu isplivavaju mračne i tamne nijanse, dok ceo proces prerasta u kreativnu terapiju. Tada doživljava prekretnicu, prihvata tu surovu stranu života i okreće se novinama, što se odražava i na njenim radovima. Isprobava nove tehnike i kombinacije boja što ovoga puta inspiriše i posmatrače. Posmatrač, analizirajući delo, i sam doživljava putovanje kroz nove svetove, što ga navodi da zaviri duboko u srž zaboravljenih i davno potisnutih osećanja.

- Advertisement -spot_img

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img