utorak, 5 decembra, 2023

Izložba Dragoslava Živkovića u Zaječaru

Pročitaj

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, u petak, 19. maja, u Galeriji Narodnog muzeja „Zaječar“ biće otvorena izložba Dragoslava Živkovića, slikara koji živi i stvara u Knjaževcu i koji je od strane likovne kritike označen kao jedan od najznačajnijih savremenih slikara ne samo u Istočnoj Srbiji već i šire.

Na izložbi, koja je retrospektivnog karaktera, biće predstavljeno 48 dela u tehnikama ulja, akvarela i crteža nastalih od studentskih dana pa do danas.

Reč je o delima iz zbirki Zavičajnog muzeja Knjaževac, Narodnog muzeja „Zaječar“ ali i iz privatnih kolekcija od kojih mnoga do sada nikada nisu izlagana i koja će publika imati prilike da vidi po prvi put.

„O njegovom stvaralaštvu je puno napisano, ali jednom rečenicom možemo obuhvatiti sve – „Ove slike nikog ne ostavljaju ravnodušnim“, navode u zaječarskom Muzeju.

U toku trajanja izložbe publika će moći da pogleda i dokumentarni film o umetniku autora Miloša Jeremića, kao i kratki video zapis – vođenje kroz izložbu za gluve ili osobe oštećenog sluha na znakovnom jeziku.

Autor izložbe je Milena Milošević Micić, istoričar umetnosti, muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Povodom 50- godišnjice stvaralašva Dragoslava Živkovića 2020. je publikovana monografija Živkovića, grupe autora, kapitalno delo u izdanju Zavičajnog muzeja Knjaževac, koje će biti predstavljeno na otvaranju izložbe.

Otvaranje izložbe u Narodnom muzeju je u 19 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img