ponedeljak, 30 januara, 2023

U Rgotini održan deveti Ivanjdanski sabor – najlepši ivanjdanski venčić napravila Mia Đorđević /VIDEO/

Pročitaj

U prepunoj porti crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Rgotini kod Zaječara, sinoć je održana manifestacija  „Ivanjdanski sabor “. Nakon defilea učesnika i proglašenja najlepšeg Ivanjdanskog venčića, usledio je bogat kulturno umetnički program.

Na devetom Ivanjdanskom saboru u Rgotini učestvovala su kulturno-umetnička društva iz Rgotine, Zvezdana, Halova, Gamzigrada i Dubočana.

Tradicionalno je organizovan i izbor „Najlepšeg Ivanjdanskog venčića”, koji simbolizuje Ivanjdan, praznik rođenja Svetog Jovana Krstitelja, preteče i proroka,na kome je učestvovao 21 takmičar.

Žiri u sastavu dr etnologije i antropologije Miloš Matić i etnolog Suzana Antić, odlučio je da za najlepši venčić sabora proglasi rukotvorinu Mie Đorđević iz KUD-a „Zoran Gajić” iz Rgotine. Drugo mesto osvojila je Ana Milenković iz KUD-a „Graničar” iz Halova, a treće Ena Nikolić, takođe iz KUD-a sela domaćina.

„Ivanjdanski sabor” otvorila je Biljana Glišić, pomoćnica direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ koja je iskoristila priliku da meštanima Rgotine čestita seosku zavetinu.

Kulturno umetničkom programu prethodio je defile učesnika centrom Rgotine. Ivanjdan je i vašarski dan, pa je centar Rgotine bio pun tokom celog dana.

Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ je organizator ove smotre, u saradnji sa mesnom zajednicom Rgotina, a pokrovitelj je grad Zaječar.

 

- Advertisement -spot_img

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

„Sveti Sava, naša slava“ u Klenovcu

U prepunoj sali Doma kulture u Klenovcu održana je druga po redu manifestacija "Sveti Sava, naša slava". Meštane Klenovca i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img