sreda, februar 21, 2024

Istraživanje o položaju dece sa invaliditetom, njihovoj vidljivosti i pristupu sportskim i kulturnim aktivnostima u slobodno vreme

Pročitaj

Dečiji centar je u saradnji sa Užičkim centrom za prava deteta, u prethodna dva meseca vršio istraživanje o položaju dece sa invaliditetom, njihovoj vidljivosti i pristupu sportskim i kulturnim aktivnostima u slobodno vreme.

U Negotinu četiri godine postoji usluga ličnog pratioca kao i usluga prevoza učenika/ca taxi vozilima do škole. U Zaječaru je skupštinskom odlukom iz 2021. godine, predviđeno uspostavljanje usluge ličnog pratioca, koju bi pružao Centar za socijalni rad.

Iz Dečijeg centra se nadaju da će do realizacije doći u novoj školskoj godini, ali ostaje pitanje da li je ispunjavanje zakonskih minimuma dovoljno za pokrivanje realnih potreba korisnika/ca u zajednici.

Što se tiče pristupačnosti objektima i sadržajima za osobe sa invaliditetom, razlike skoro da i ne postoje. Ukoliko izuzmemo nedavno renoviranu OŠ “Hajduk Veljko“ u Zaječaru, koja nakon renoviranja ima pristup spratu za decu sa invaliditetom, kao i Dom kulture u Negotinu, koji od prošle godine ima adekvatan prilaz, sve ostalo je isto.
Pristup kulturnim i sportskim objektima kao i sadržajima u njima, nije moguć. Što se tiče inkluzivnih sportskih programa i nedostatka istih neophodno je reći da u Zaječaru ne manjkaju ljudski kapaciteti, već volja lokalne samouprave da rešavanje problema u ovoj oblasti učini prioritetnim, te tako pruži jednake šanse za rast i razvoj svoj deci i mladima.
Istraživanje je sprovedeno u okviru programa Beogradske otvorene škole “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“  koji uz podršku Švedske sprovodi Užički centar za prava deteta.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.   Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.
- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img