sreda, 1 februara, 2023

Istorijski arhiv u Zaječaru obeležio godišnjicu postojanja izložbom plakata /VIDEO/

Pročitaj

„Plakat kroz vreme 1883–1945” naziv je izložbe koju je Istorijski arhiv „Timočka Krajina” u Zaječaru priredio Povodom obeležavanja Dana Arhiva i 74 godine postojanja.

Izložba „Plakat kroz vreme 1883–1945” nastala je odabirom iz Zbirke plakata Istorijskog arhiva u Zaječaru. Zbirka je formirana 1970. godine od plakata, letaka, objava i oglasa koji su se nalazili u pojedinim fondovima. Zbirka sadrži građu od 1883. do 1945. godine o dešavanjima u Zaječaru, Knjaževcu, Boljevcu i okolini.

Izložbu je svečano otvorila profesor istorije i prethodna direktorka Arhiva Suzana Tomić, a autori izložbe su Dragana Narodović, Milica Ranđelović i Agim Januzi.

Arhiv kao institucija u zaštiti kulturnog nasleđa, ovom izložbom želi da stavi do znanja da je ona čuvar tog nasleđa i da postoji svest o potrebi prikupljanja i čuvanja arhivske građe, u čemu je pomogao i novi zakon o kome je, između ostalog govorio i Velibor Todorov, direktor Arhiva u Zaječaru.

Plakati prikazani na ovoj postavci štampani su u Zaječaru, Knjaževcu, Boljevcu, Beogradu, Trsteniku, Negotinu, Boru, Zlotu, Grljanu, Rgotini, Velikom Izvoru i u drugim mestima u Srbiji. Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati u Istorijskom arhivu u Zaječaru u narednih sedam dana.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana 61. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga /VIDEO/

Na sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga, 61. po redu, koja je održana u Zaječaru, razmatranI su izveštaji o radu...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img