sreda, 1 februara, 2023

Predavanje o istoriji rimskog prava u zaječarskom arhivu

Pročitaj

U Istorijskom arhivu „Timočka Krajina” u Zaječaru održano je predavanje na temu „Istorija rimskog prava i njegov značaj za savremeno srpsko pravo” koje je održala prof. dr Valentina Cvetković – profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, piše Tempo radio.

Prof. dr Valentina Cvetković rođena je u Boru, ali je veći deo detinjstva provela u Zaječaru, te je istakla da joj je izuzetna čast što može da predaje u gradu na Timoku.

prof. dr Valentina Cvetković foto: Tempo radio

„Posebno sam radosna što nakon nekoliko godina i nekih mojih predavanja širom Evrope, konačno prvi put gostujem u gradu koji volim i iz kog vodim poreklo, a to je Zaječar. Rimsko pravo ima svoj univerzalni karakter koji se potvrđuje kroz vekove, a i kroz aktuelnu praksu. Rimsko pravo se zasniva na načelima dobrog i pravičnog i načela su univerzalna i kao takva su neprolazna. Studenti se kroz vekove uče da donose odluke kao sudije i kao upravnici različitih tela.“ -istakla je profesorka Cvetković.

foto: Tempo radio

„Rimsko pravo temelji se na drevnim principima, ali naravno mnogo toga se promenilo i deo pravde je nešto čemu treba da težimo, iako nam se ponekad čini nedostižnom, svakako ne bi trebalo da odustanemo. Tome nas najbolje uči rimsko pravo. Danas imamo primene direktnih recepcija nekih ustanova koje su primenjive ne samo kroz važeći Zakon o obligacionim odnosima, već imamo i primere tumačenja koja kroz sudsku praksu imaju uporište u obrazloženjima koja su koristili rimski pravnici.“ – kaže Cvetković.

Velibor Todorov foto: Tempo radio

„Istorijski arhiv „Timočka Krajina” Zaječar pored mnogih događaja, organizuje i predavanja iz različitih oblasti, a ovo je možda pravo vreme da se sugrađani upoznaju sa istorijom rimskog prava.“ – rekao je ovom prilikom Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva „Timočka Krajina” Zaječar.

 

Predavanju su prisustvovali i učenici OŠ „Hajduk Veljko“ i zaječarske Gimnazije.

IZVOR. Tempo radio  foto: Tempo radio

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana 61. sednica Saveta Zaječarskog upravnog okruga /VIDEO/

Na sednici Saveta Zaječarskog upravnog okruga, 61. po redu, koja je održana u Zaječaru, razmatranI su izveštaji o radu...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img