sreda, februar 21, 2024

Grad Zaječar raspisao javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova

Pročitaj

Grad Zaječar raspisao je javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Zaječara za 2023. godinu.

Mere energetske sanacije sprovode se kroz saradnju sa privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata.

Cilj sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji grada Zaječara.

Predmet Javnog poziva je sprovođenje sledećih mera energetske efikasnosti: zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača; postavljanja termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru; zamene postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na gas; zamene postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivoili električnu energiju (kotao ili peć) efikasnijim kotlom na biomasu; ugradnja toplotnih pumpi; zamene postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora; ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode; ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnje dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrade neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem. Snaga solarnih panela ne može biti veća od odobrene snage mernog mesta, koja je navedena u računu za utrošenu električnu energiju, a maksimalno do i jednako 10,8 kW.

Krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva koja stanuju u porodičnim kućama i stanovima.

Ukupno planirana bespovratna sredstva koje grad Zaječar zajedno sa sredstvima Ministarstva dodeljuje putem ovog poziva iznose četrnaest miliona dinara.

Javni poziv će trajati do utroška sredstava, a najduže do 31.12.2023. godine.

Opširnije na linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img