nedelja, 4 juna, 2023

Grad Zaječar nudi šest konkursa za dodelu sredstava poljoprivrednicima

Pročitaj

Grad Zaječar raspisao je šest konkursa za dodelu podsticajnih sredstava u oblasti poljoprivrede za 2023. godinu, a na osnovu Programa mera koji je usvojen 25.aprila na sednici Skupštine grada Zaječara.

Prvi konkurs odnosi se na dodelu podsticajnih sredstava za nabavku nove mehanizacije i opreme za poljoprivredu. Prihvatljive investicije po ovom konkursu su i žičane ograde za voćnjake, plastenici, oprema za navodnjavanje i protivgradne mreže. Na ovaj način utiče se na povećanje kapaciteta naših poljoprivrednika, na obnavljanje dotrajale mehanizacije i na poboljšanje uslova za proizvodnju u narednim godinama. Po konkursu za nabavku opreme za pčelarstvo izdvojeno je 500.000 dinara, dok je maksimalni povraćaj 40.000 dinara po korisniku. Ova dva konkursa otvorena su do 31.avgusta tekuće godine.

Po konkursu za dodelu podsticaja u oblasti stočarstva predviđeno je tri miliona dinara. Proizvođači mogu da se prijave za nabavku kvalitetnih umatičenih grla junica, ovaca i koza. Konkurs je otvoren do 25.08.2023 godine.

I ove godine nastavlja se regresiranje osiguranja u poljoprivredi. Mera se sprovodi preko konkursa za regresiranje troškova osiguranja u poljoprivredi, za koji je predviđeno 500.000 dinara. Ovakav vid podrške predviđen je zbog štete na poljoprivrednim usevima, stoci i drugim resursima, koje su redovan pratilac poljoprivredne proizvodnje, posebno od vremenskih nepogoda. Na konkurs se mogu prijaviti fizička lica – nosioci registrovanih poljoprivrednih gazdinstava čije se prebivalište i predmet osiguranja nalaze na teritoriji grada Zaječara. Konkurs je otvoren do 31.10.2023 god.

Raspisan je i konkurs za podsticaje u voćarstvu kojim je predviđeno subvencionisanje nabavke sertifikovanih sadnica voća za proleće i jesen 2023.godine. Po ovom konkursu izdvojeno je 3 miliona dinara i konkurs će trajati do 15.11.2023 godine.

Ove godine iz Programa za poljoprivredu prvi put su planirana sredstva i za podsticaje za nepoljoprivredne aktivnosti u seoskim sredinama. Ovim konkursom podržavaju se registrovana poljoprivredna gazdinstva da ulažu u razvoj ruralnog turizma. Konkurs će trajati do 01.08.2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Potekla voda studena po 15. put u Velikom Izvoru

U Velikom Izvoru kod Zaječara, sutra će biti održana 15. Međuokružna smotra seoskih folklornih ansambala u koreografisanom folkloru „Potekla...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img