sreda, 6 decembra, 2023

Fondacija Divac poziva mlade da se prijave za članove odbora Omladinskog fonda u Zaječaru

Pročitaj

Fondacija Ana i Vlade Divac raspisala je konkurs za članove odbora Omladinskih fondova u Obrenovcu, Prokuplju, Zaječaru, Vlasotincu i Vladičinom Hanu, na koji mogu da se prijave mladi od 18 do 30 godina. Kao članovi ovih odbora, biće u prilici da odlučuju o odabiru i dodeli novčanih sredstava inicijativama koje pokreću i vode mladi.

Na konkurs mogu da se prijave svi mladi koji žele nešto da urade za svoju lokalnu zajednicu, umeju da prepoznaju potrebe svojih vršnjaka i spremni su da volonterski doprinesu radu Omladinskog fonda, a u trajanju od najmanje godinu dana od kad postanu član/ica Odbora.

Poseban podsticaj i motivacija za učešće na konkursu je za mlade iz seoskih zajednica, povratnike, žene, Rome, kada je gornja starosna granica 40 godina.

Među zaduženjima koja će imati je promovisanje programa i edukacija mladih o pisanju projekata, a glavni zadatak biće otvaranje konkursa za projekte neformalnih grupa mladih u njihovoj opštini, odabir inicijativa koje će dobiti bespovratna novčana sredstva iz Divac omladinskog fonda, kao i nadgledanje realizacije i evaluacija projekata.

„Mladi su često isključeni iz procesa donošenja odluka, posebno na lokalnom nivou i u manjim sredinama. Zato im nudimo priliku da postanu deo odbora Omladinskih fondova i sami odlučuju o inicijativama kojima će biti dodeljena novčana sredstva, a koje će biti predložene i vođene od strane njihovih vršnjaka. Učešće mladih u razvoju lokalne zajednice ne podrazumeva samo sprovođenje određenih aktivnosti, već je potrebno da budu i deo procesa donošenja odluka. Rad Omladinskih fondova fokusiran je na ovih pet opština sa željom da ih uključimo u stvaranje bolje perspektive za mlade ljude u ruralnim sredinama“, izjavila je Jelena Rakić iz Fondacije Ana i Vlade Divac.

Prema rečima Mie Vukić Vitomirović, koordinatorke Kancelarije za mlade grada Zaječara, Grad je podržao omladinski fond finansijskim sredstvima koje ove godine planira da uveća.

„S obzirom da smo u prethodnom ciklusu imali odlične projekte i veliki broj mladih koji je u njima učestvovao, grad je podržao omladinski fond. Ovo je dobar način da se mladima pruži prilika da učestvuju u procesima donošenja odluka, time što će postati članovi ili članice odbora Omladinskog fonda i odlučivati o aktivnostima koje će se finansirati“, kazala je Vitomirović Vukić.

U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji” koji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom turizma i omladine, podržavaju se omladinski fondovi u izabranim zajednicama: Obrenovac, Prokuplje, Zaječar, Vlasotince i Vladičin Han. U toku prethodne godine podržano je ukupno 63 projekata mladih iz ovih pet lokalnih samouprava.

Konkurs je otvoren do 21. avgusta ove godine, a sve dodatne informacije dostupne su na linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img