utorak, 31 januara, 2023

Festival zmajevih čamaca obeležen u Boru pripremom kineskog specijaliteta „zongzi“

Pročitaj

Učenici Ekonomske škole u Boru koji se školuju za kuvare naučili da naprave tradicionalnu kinesku poslasticu.

Ukusne knedle od pirinča  

BOR. – Kabinet generalnog direktora Serbia Zijin Copper organizovao je (3. juna) povodom tradicionalnog kineskog praznika – Festivala zmajevih čamaca pripremu i degustaciju knedli od pirinča. Ovaj specijalitet je toga dana u Kini neizostavan na trpezi, zove se „zongzi“ a, po rečima učenika Ekonomske škole u Boru koji se školuju za kuvare, pravi se veoma jednostavno.

Knedle od pirinča su veoma slične našim sarmicama u vinovom listu. Jedino što se ovde nadev uvija u bambusov list, a pored pirinča unutra se stavlja meso ili pasulj. Slatke knedle su punjene suvim voćem i kikirikijem“ – kaže Emilija Panić, učenica druge godine Ekonomske škole u Boru.

Festival zmajevih čamaca je tradicionalna manifestacija kineskog naroda Han, a slavi se više od 2.000 godina u znak sećanja na patriotu i pesnika Qu Yuana. Legenda kaže da se on zalagao za imenovanje mudrih i sposobnih ljudi, obogaćujući zemlju i jačajući vojsku, ali su ga plemići u pokrajini oklevetali i prognali iz glavnog grada Chu. Tokom svog izgnanstva napisao je najpoznatije pesme. Ne mogavši da podnese napad na njegovu državu koji je usledio, on se bacio u reku Miluo sa kamenom u naručju. Čuvši za to, meštani su čamcima pokušali da dođu do njega i spasu ga, ali telo Qu Yuana nisu nikada pronašli. U strahu da ribe ne pojedu njegovo telo, bacali su u reku kuglice pirinča da ih nahrane. Zbog toga je običaj da se toga dana jedu knedle od pirinča.

Ovo je prilika da lokalnom stanovništvu pokažemo kakvu hranu jedemo i kako je pripremamo. Zato smo pozvali učenike da nam se pridruže i da zajedno spremimo tradicionalne knedle od pirinča. Ujedno, ovo je prilika da ih upoznamo sa kineskom kulturom i običajima, ali i da se svi zajedno dobro zabavimo“ – rekao je šef Kabineta generalnog direktora Serbia Zijin Copper Hongzhi Wen.

Tokom Festivala zmajevih čamaca Kinezi organizuju mnoge narodne aktivnosti, a različite provincije imaju i različite običaje. Najpoznatiji su jedenje knedli od pirinča i trke čamcima.

Nadev za knedle od pirinča sastoji se od bezglutenskog pirinča, crvenog pasulja, kikirikija i suvog voća. Sve to se obari i dobro procedi, a onda se time napuni obareni bambusov list. Uvijena knedla  se pričvrsti kanapom od prirodnog materijala i potom kuva još 40-ak minuta“ – objasnio je kuvar Xu Peihai.

Obeležavanje kineskog praznika upriličeno je u kantini „Istra kule“, a prisustovali su mu i predstavnici kompanije Serbia Zijin Mining, čiji su gosti bili osnovci iz Metovnice.

G. Tončev Vasilić  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POVEZANE VESTI:

Studenti i profesori Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu na stručnoj praksi u Zijinu

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Premijera predstave „Ženidba“ u zaječarskom pozorištu

U okviru obeležavanja Dana pozorišta, na sceni zaječarskog teatra, u četvrtak, 2. februara, biće izvedena premijera predstave „Ženidba“, po...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img