četvrtak, 6 oktobra, 2022

Festivala mladih pesnika od 26. do 28. maja u Zaječaru /VIDEO/

Pročitaj

Festivala mladih pesnika, 36. po redu biće održan od 26. do 28. maja u Zaječaru. Tim povodom u zaječarskom pozorištu danas je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili Vlasta Mladenović, predsednik umetničkog saveta festivala i Miloš Petković, izvršni sekretar festivala. 

Predsednik umetničkog saveta festivala Vlasta Mladenović podsetio je na istorijat festivala, rekavši da je Sergej Lajković  1969.godine osnovao manifestaciju pod nazivom „Mladi maj“, da je bilo pauza u organizaciji te da je zbog toga sada 36.  a ne 53. festival. U početku je to bio susret mladih stvaralaca Jugoslavije a danas je, moglo bi se reći, regionalni festival  u kome ove godine  učestvuju stvaraoci iz Bosne i Hercegovine i  Severne Makedonije:

„Ove godine Festival će otvoriti Šimo Ešić Iz Tuzle , koji je bio učesnik prvog „Mladog maja“ i nekoliko narednih a ja sam bio najmlađi učesnik. Tada je bio veoma mlad pesnik a nedavno je obeleženo 50 godina njegovog stvaralaštva. On je klasik poezije za decu i omiljen dečiji pesnik poput Dobrice Erića i Ljubivoja Ršumovića. Iskra Peneva  je pesnikinja i prevoditeljka, koja dosta radi na spajanju kulture I književnosti  Srbije i Severne Makedonije „, rekao je Mladenović i istakao da će i  narednih godina obavezno učestvovati pesnci  iz regiona ali i  iz istočne Srbije zato što Timočka Krajina ima velike pisce i pesnike koji ne treba da budu zapostavljeni.  Mladim i talentovanim pesnicima ovaj festival posebno mnogo znači  pa će oni će ubuduće biti više zastupljeni“.

Miloš Petković, Izvršni sekretar Festivala rekao je da se na konkurs javilo 46 mladih pesnika od kojih je umetnički savet, koji je ujedno i žiri, jednoglasno izabrao šestoro finalista. Mladi pesnici su ne samo iz Srbije već i iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Petković je govorio i o pratećem programu 36.festivala mladih pesnika.

“Već prvog dana Festivala, radovi članova udruženja lica sa posebnim potrebama i sa invaliditetom biće predstavljeni u okviru programa  „Pesma na dar“, a  nakon toga predviđen je portret pesnika Dejana Aleksića. Sutradan je predviđeno predstavljanje radova  učenika Osnovnih škola “Desanka Maksimović” iz Zaječara i “9.srpska brigade” iz Boljevca. U okviru programa pod nazivom“ Književni časopisi danas“-biće predstavljene “Književne novine”. Posle toga imamo “Poeziju prevodnicu” gde ćemo predstaviti  savremenu norvešku liriku – 38 pesnika rođenih od 1970. do 1990. godine. Predstavićemo i Đorđa Despića u programu“Autohipnoza“. Poslednjeg dana imamo Osvrte- prevode Alena Bešića, koji  je preveo knjigu Vilijama S. Mervina „Vreme za vrt“. Nakon toga predviđen je  nastup učesnika mladomajskih susreta. Govoriće Šimo Ešić, Vlasta Mladenović, Živko Nikolić i Jovica Tišma. I na kraju ono zbog čega festival i postoji – promocija knige pobednice 35. Festivala, Maje Stojanac pod nazivom „Pisma Sintiji“ i nastup finalista. Na samom kraju  36. Festivala mladih pesnika biće proglašen pobednik i uručena nagrada“ Sergije Lajković“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

POVEZANE VESTI:

U Zaječaru promovisana knjiga „Vitez s kamerom i puškom – Dragiša M. Stojadinović“ /VIDEO/

 

 

- Advertisement -spot_img

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Manifestacija Timočko kolo 8. oktobra u Salašu

U Salašu kod Zaječara u subotu 8. oktobra, prvi put će biti odrganizovana manifestacija narodnog stvaralaštva "Timočko kolo", na...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img