sreda, 8 februara, 2023

Episkopi Žički i Timočki služili u Zaječaru /FOTO/

Pročitaj

Na praznik Svetog Ilije, arhijeresku liturgiju u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru, služili su episkopi žički Justin i timočki Ilarion. Episkopima je sasluživalo sveštenstvo i sveštenomonaštvo ovih dveju eparhija, a na liturgijske prozbe odgovarao je hor zaječarskog hrama.

Nakon liturgije prelomljen je slavski kolač koji je u čast svog nebeskog zaštitnika prineo arhiđakon Ilija, lični sekretar episkopa Ilariona.

Pozdravivši sabrani narod, episkop timočki poželeo je dobrodošlicu episkopu žičkom zablagodarivši mu na želji da tridesetogodišnjicu hirotonije proslavi u prvoj poverenoj mu Eparhiji.

Zablagodarivši na rečima dobrodošlice i na gostoprimstvu, episkop Justin je izrazio radost što je na današnji praznik u Eparhiji na čijem je čelu bio dvadeset i dve godine tokom kojih je osećao nebesku zaštitu Svetog proroka i bogovica Ilije. Pozdravivši i blagosiljajući narod, vladika Justin je rekao:

–Najvažnije je da sve što činimo u ime Božje činimo, da slavimo Oca, Sina i Duha Svetoga, njegove svetitelje i ugodnike, da živimo blagočestivo i da se nadamo da će Gospod, ne na osnovu toga koliko smo se mi potrudili i koliko smo sebe uspeli da očistimo i pripremimo, nego po milosti svojoj jer mi njega ispovedamo da je istiniti Bog naš koji miluje i spasava, koji podiže i daje.

IZVOR: eparhija-timocka.org

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

 

POVEZANE VESTI:

Proslavljena slava zaječarske kasarne „Nikola Pašić“

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Film „Oluja“ u Kotlujevcu

Film „Oluja“, koji obrađuje temu jednog od najvećih srpskih stradanja u novijoj istoriji, biće prikazan 12. i 13. februara...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img