sreda, 29 novembra, 2023

EKOLOŠKI ODGOVOR NA EKSPANZIJU RUDARENJA U TIMOČKOJ KRAJINI /VIDEO/

Pročitaj

Edukacija i obuka mladih u okviru projekta “Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“

Zaječarsko Udruženje „Za Česme“; u saradnji sa Građanskom čitaonicom „Evropa“ Bor, Društvom mladih istraživača Bor i ;Dečijim centrom“ Zaječar, realizuje dvoipogodišnji projekat „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“; uz finansijsku podršku EU.

Jedan od važnijih ciljeva projekta je povećanje informisanosti svih, a posebno dece i mladih o zaštiti životne sredine, uticajima zagađivača, akcidentima, ali i benifitima usvajanja i primene evropskih praksi.

Zato će projektnim aktivnostima mladi kroz spektar kreativnih i edukativnih radnji biti osnaženi za pokretanje inicijativa za rešavanje problema i učešće u donošenju dokumenata javne politike.

Prva od nekoliko radionica za mlade u okviru ovog projekta, organizovana je u Udruženju “Za česme” 19. maja. Obuci o istraživačkom novinarstvu primenjenom u oblasti ekologije je prisustvovalo 20-ak srednjoškolaca iz Bora, Zaječara i ostalih gradova Timočke krajine.

Uvodno obraćanje mladima i razgovor o pitanjima zaštite životne sredine imali su sa saradnicom “Dečijeg centra” Zaječar, Marijom Sebić, koja je kroz anketu želela da sazna koliko im je oblast ekologije bliska.

Novinar sa dugogodišnjim istraživačkim iskustvom i brojnim nagradama za filmove iz raznih društvenih oblasti, pa i ekoloških, Dušan Vojvodić, podelio je svoja iskustva sa mladima u želji da ih motiviše u saznanju da od njih zavise stvari na koje mogu da utiču i da ih promene. U interaktivnom razgovoru on im je preneo veštine kako da određenu informaciju najpre provere, a zatim i plasiraju kako bi potakla širi korpus ljudi, medija, NVO ili nadležne da reaguju. Snažan utisak na njih je ostavilo i emitovanje dokumentarnog filma KAP u produkciji “Za medije” koji govori o građanskoj inicijativi na zaštiti zaječarskih arteskih česama od zagađenja privatnih investitora.

Prema rečima organizatora, naredna aktivnost za srednjoškolce u okviru projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini”, je obuka iz oblasti digitalnog aktivizma i rada na društvenim mrežama, koja će biti organizovana do kraja ove školske godine. Nakon ove radionice mladi će tri nedelje imati aktivnosti sa prepoznavanjem ekoloških problema u svojoj sredini i obaveštavanja javnosti o njima preko društvenih mreža. Naredne 2023. godine biće organizovano još 5 jednodnevnih radionica za mlade, i uključivaće i posete nekim od ključnih mesta zagađenja ili obilazak mesta očuvanog biodiverziteta (Brestovačka reka, Timok, Pek, Borska reka, Rgotsko jezero, površinski kop), kao i prikupljanje informacija, fotografisanje i snimanje.

Udruženje “Dečiji centar” u okviru projekta priprema dve inkluzivne dečije predstave, sa svojim mladim saradnicima i Udruženjem “L DOWN”. Tema dečjih predstava će biti mladi i njihov način razumevanja problema u oblasti ekologije, kao i njihovi stavovi vezani za zaštitu vazduha i vode. Predstave “Pokloni udah” i “Dečak iz vode” i biće premijerno igrane na Festivalskim večerima, koje su planirane u avgustu. Rukovodilac “Dečijeg centra” Selena Ristić Vitomirović kaže da je efekat umetnosti na svest gledalaca teško merljiva, ali je time izazov za ovaj rad sa mladima veći.

Kroz radionice i edukacije mladi će kao učesnici projekta “Ekološki odgovor u Timočkoj Krajini” steći znanja koja će im pomoći da uspešnije odgovore novim ulogama, u skladu sa zahtevima održivog razvoja, uzimajući u obzir potrebe različitih grupa u svom okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube  kanalu.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POVEZANE VESTI:

Presdstavljen projekat „Ekološki odgovor na ekspanziju rudarenja u Timočkoj Krajini“

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img