četvrtak, 6 oktobra, 2022

Pozorište lutaka Niš nastupilo sa predstavom „Dvanaesto more“

Pročitaj

Na sceni zaječarskog teatra treće večeri  12. Pozorišnog  festival za decu”Zaječar” nastupilo je  Pozorište lutaka Niš sa predstavom  „Dvanaesto more“, koja je bazirana na  istoimenoj noveli za decu Igora Kolarova, u režiji Borisa Todorovića.

Ova savremena bajka prati period u životu dvanaestogodišnje devojčice Kie, koja se po mnogim stvarima razlikuje od običnih devojčica, kako to Kolarov u svojoj drugoj knjizi kaže “zato što je na svetu previše ostalih devojčica”. Njena najbolja prijateljica je gospođa Flo, takođe neobična pojava i avanturista, koja je pristutna samo glasom i u vidu pisanih tragova putem pisama i razglednica sa najneobičnijih mesta na zemlji.

Jednoga dana Kia iznenada upoznaje vršnjakinju Simonu s kojom postaje najbolja prijateljica. Njihovu sreću zamagljuje činjenica da je Simona bolešljiva devojčica i jednoga dana prilikom izrade mesečevog vrta Simona pada u san iz koga se ne budi.

Požalivši se gospođi Flo, očajna Kia dobija nagoveštaj da jedan misteriozni ključ vodi ka tigru koji nedostaje, a za koji Kia veruje da je ključ za Simonino izbavljenje i ozdravljenje. Kroz potragu za tigrom Kia sreće neobične bajkovite likove.

Glumac Toma Bibić koji tumači lik Ang E sol ističe za pozorišni bilten da je čast izvoditi dramske tekstove Igora Kolarova, koji je po njegovom mišljenju jedan od najdarovitijih pisaca na našim prostorima.

“Sam proces istraživanja je bio vrlo značajan jer igrati nekoga ko je roditelj svih misli i snova i početak i kraj svega zaista je zahtevno u smislu da deca razumeju celu priču odrastanja, celu priču prihvatanja svoje sopstvene duše onakve kakva jeste, bez pokušaja da se uklope u nešto što je nametnuto. Bio je to jedan veliki zadatak za autorsk tim i Pozorište Lutaka Niš, da sve to pretočimo, uobličimo a da to bude nešto što jeste predstava, festivalska i reprezentativna ali i repertoarski nešto što ljudi rado vole da gledaju. Igrati van matične scene  je poseban izazov pogotovu što naša predstava ima dosta tehnički zahtevnijih varijanti.To je uvek izazov ali daje dodatnu, lepu, pozitivnu tremu, novu mogućnost da istražimo neke druge dimenzije, druge načine interpretacije, izvođenja u odnosu na ono što je lik koji tumačimo” – rekao je Bibić.

U predstavi “Dvanaesto more” koja je namenjena uzrastu od 10 i više godine još Igraju: Jelena Đorđević Marija Cvetković, Aleksandra Pavlović, Lazar Nikolić k.g. i Srđan Miljković.

Još dva dana do kraja

Pozorišni festival za decu nastavlja se u četvrtak 12. maja predstavom Kruševačkog pozorišta „Kapetan Džon Piplfoks“ kojom se završava takmičarski deo festivala. Najbolju predstavu fetivala, najboljeg glumca i najbolju glumicu izabraće tročlani žiri u sastavu: Ana Bretšnajder, predsednik, Miloš Tanasković, član i Marija Stanković, član. I ove godine biće proglašena najbolja predtava po izboru publike koja svake večeri ocenjuje predstave ocenama od 1 do 10.

U petak 13. maja, poslednje  festivalske večeri  u čast nagrađenih biće odigrana premijera predstave zaječarskog pozorišta „Alisa na putu za OZ“ po tekstu i u režiji Olivere Viktorović Đurašković, koja nije u konkurenciji za nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

POVEZANE VESTI:

„Miš maus kuća haus iliti Mačak u čizmama“ u Domu kulture u Kotlujevcu

Najmlađi zaječarci sinoć užuvali u predstavi „Zvonar Bogorodičine crkve“, danas na repertoaru dve predstave

Počeo 12. Pozorišni festival za decu ZajeČAR /VIDEO/

Šest predstava na ovogodišnjem pozorišnom festivalu za decu „ZajeČAR“

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Manifestacija Timočko kolo 8. oktobra u Salašu

U Salašu kod Zaječara u subotu 8. oktobra, prvi put će biti odrganizovana manifestacija narodnog stvaralaštva "Timočko kolo", na...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img