sreda, 6 decembra, 2023

„Dens“ okupio više od 300 najmlađih čuvara tradicije Timočke Krajine

Pročitaj

U Gradskovu je sinoć, održana jubilarna 25. Međuokružna smotra Dečjeg narodnog stvaralaštva „DENS“.

Učestvovalo je 13 dečjih folklornih grupa iz KUDO-va sa područja gradova Zaječar i Bor i opština Knjaževac i Boljevac, sa više od 300 učesnika. Sa teritorije grada Zaječara učestvovalo je čak 10 dečjih folklora: Iz Gradskova, Gamzigrada, Zvezdana, Velikog Izvora, Vražogrnca, Halova, Dubočana, Rgotine, Nikoličeva i “Nikola Pašić” iz Zaječara. Sa područja grada Bora učestvovao je folklor iz Zlota, kao I folklori iz opština Boljevac i Knjaževac.

Cilj smotre je da podstiče izvorno narodno stvaralaštvo kod najmlađih i prezentuje, promoviše i štiti nematerijalno kulturno nasleđe Timočke Krajine i tradicionalno se organizuje na Lazarevu subotu ili Vrbicu.

Manifestaciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković koji je naglasio da smotre izvornog narodnog stvaralaštva treba organizovati u svim selima na teritoriji grada Zaječara.

Sinoćnoj manifestaciji prisustvovao je njen osnivač Jovan Rajković, tadašnji rukvodilac KUD-a “Gradec” iz Gradskova, kome je uručena zahvalnica organizatora smotre.

Posthumnu zahvalnicu namenjenu Novici Rajkoviću, dugogodišnjem rukovodiocu KUD-a “Gradec” iz Gradskova i organizatoru “DENS”-a, Jovanovom sinu, primila je Novičina ćerka Andrea.

„Dens“ nema takmičarski karakter, ali se organizuje uz prisustvo predstavnika Centralnog Saveza amatera u kulturi Srbije koji vrši selekciju grupa za učešće na Smotri narodnog stvaralaštva dece Srbije u Badnjevcu kod Kragujevca.

Selektor Zoran Katić predložiće Savezu amatera da na republičkoj smotri učestvuju sledeći dečji folklori: “Romulijana” iz Gamzigrada, „Graničar“ i Halova, “Sloga” iz Vražogrnca”, „Kolo“ iz Knjaževca, “Đura Jakšić” iz Sumrakovca, “Petar Radovanović” iz Zlota i zdravičar Strahinja Ilić iz KUD-a “Zoran Gajić” iz Rgotine.

Organizator smotre u Gradskovu je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, Zaječar u saradnji sa Mesnom zajednicom Gradskovo, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.  Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img