četvrtak, 28 septembra, 2023

Dečiji centar Zaječar priprema predstavu „Nisam prijavila“

Pročitaj
 “Dečiji centar“ započeo rad na predstavi  “Nisam prijavila“, u kojoj igraju devojke iz Zaječara, Prizrena i Tirane. Predstava o nasilju podrška je istoimenoj kampanji i govori o zajedničkoj partijarhalnoj matrici na tlu Balkana (a i šire). 
Ono što povezuje devojke i žene na Balkanu jeste „kultura ćutanja’’. Nakon pretrpljenog nasilja, preovlada strah od osude, podsmeha, odbacivanja. Stoga je kampanja #nisam prijavila, izuzetno važna jer je nastala od strane samih žena koje su odlučile da javno progovore o nasilju koje trpe.
„Za dva dana 17.000 objava primera nasilja na Tviteru“
Za samo dva dana, više od 17.000 objava na društvenoj mreži Tviter napisale su devojke i žene iz Srbije i regiona, koje su pretrpele neki vid nasilja i silovanje. Pisale su o razlozima i strahovima zbog kojih nisu prijavile nasilnike istog trenutka. Kao nasilnici su pomenuti drugari iz škole, komšije, rođaci, prijatelji roditelja, a kao razlozi za neprijavljivanje se najčešće pominju strah, nerazumevanje, neverovanje, izostanak podrške, osuda okoline… Skoro svaka naša rođaka ili prijateljica je bila žrtva nasilja ili pokušaja nasilja, ili zna nekoga ko je doživeo nasilje.
Scenario je inspirisan pričama devojaka/žena koje su na društvenim mrežama iznele svoja iskustva. Cilj je podsticanje solidarnosti među ženama/devojkama u sredinama gde ona, zbog različitih stereotipa, potpuno izostaje.  Važno je poslati poruku drugim žrtvama da nisu same i da nisu krive za ono što im se događa, a to je upravo ono što ovakve kampanje, između ostalog, postižu.
„Predstavu realizujemo u saradnji sa KUD “Šarski behar“ iz Prizrena, sa kojim već pet godina sarađujemo kroz razmene predstava na njihovom Multietničkom festivalu i našem Međunarodnom inkluzivnom festivalu Art zona za sve“ – rekla je Selena Ristić Vitomirović iz Dečijeg centra.
Do kraja juna predstava će biti odigrana u Severnoj Mitrovici, Prizrenu, Tirani i Beogradu. Našu ideju i ciljeve kroz projekat podržala je Rekonstrukcija Ženski fond.
- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Uhapšen Negotinac zbog omogućavanja uživanja opojnih droga

Policija je u Negotinu uhapsila D. M. (40) iz tog grada zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img