sreda, februar 21, 2024

Dan žalosti u Aleksincu, Sokobanji i Trgovištu zbog pogibije rudara

Pročitaj

Dan žalosti je u mestima gde su živela osmorica rudara koja su juče poginula u jami rudnika uglja „Soko“. Šestorica poginulih rudara su iz Aleksinca, jedan iz Sokobanje, jedan iz Trgovišta, piše RTS.

Osam rudara je poginulo, a 21 je povređen u rudniku „Soko“. U aleksinačkoj bolnici zbrinuto je njih 17 sa lakšim povredama, a dvojica u Kliničkom centru u Nišu. Nisu životno ugroženi, javlja Nacionalni servis.

Svi pacijenti smešteni u bolnici u Aleksincu proveli su noć mirno, a direktor Goran Vidić očekuje da će u toku dana veći broj pacijenata biti pušten na kućno lečenje.

U univerzitetskom kliničkom centru su trojica rudara smeštena na Kliniku za endokrinologiju, odeljenje toksikologije i njihovo zdravstveno stanje je, takođe, stabilno, saopšteno je iz niškog Kliničkog centra.

Preminuli su Darko Zlatković (1979), Nenad Trivunac (1985), Radovan Grujić (1975), Petar Petrović (1991), Branko Čokorilo (1966), Branislav Zlatanović (1967), Bratislav Živković (1963) i Bojan Stajić (1988).

foto: Saša Jovanović

Prvi deo istrage je pokazao da su se stradali rudari ugušili od velike količine metana. Njihova tela su na Institutu za sudsku medicinu u Nišu.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović rekla je juče da imaju snimljen svaki sekund dešavanja u rudniku, kao i da nije bilo eksplozije.

Naglasila je da će država pomoći porodicama stradalih, kao što će i rudari „Resavice“ pomoći svojim kolegama.

„Iza osam rudara ostalo je 12-oro dece, jedna beba koja se rodila početkom ove godine. Naša je obaveza da učinimo apsolutno sve za njihove porodice i naravno da nikada ne budu zaboravljeni“, rekla je juče Mihajlovićeva.

IZVOR: RTS

POVEZANE VESTI:

Miodrag Nikolić predsednik Opštine Sokobanja: Sokobanja i Aleksinac će pomoći porodicama

Osmoro stradalih rudara u rudniku Soko, preko 20 povredjenih

Obrušio se deo jame u rudniku Soko kod Sokobanje. Strahuje se da ima žrtava

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img