četvrtak, 6 oktobra, 2022

Dečiji centar obeležio Dan sećanja na žene žrtve nasilja

Pročitaj

Povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, 18. maj, u Ekonomsko – trgovinskoj školi u Zaječaru je održana „Živa bibloteka“ na kojoj su mladi čitali četiri „žive“ knjige. Događaj su organizovala Udruženja „Fenomena“ iz Kraljeva i „Dečiji centar“ Zaječar.

Učenice/ci prve i druge godine iz Ekonomsko – trgovinske i Medicinske škole iako su se prvi put susreli sa „živim“ knjigama, pokazali su da umeju da prepoznaju nasilje u svom okruženju ali i da negativno reaguju na isto.

„U medijima svakog dana vidimo vesti o nasilju ali to je tamo negde, drugačije je kada nam neko direktno govori i iznosi svoj primer, onda pomislimo i da naša drugarica prolazi kroz neki vid nasilja ali ne ume da ga prepozna ili ne želi da nam kaže, jer se plaši da će da joj se podsmevaju ili da je osuđuju“ – rekla je učenica druge godine Medicinske škole.

„Živa biblioteka“ je davno prepoznata kao jedan od načina promocije ljudskih prava ali i borbe protiv diskriminacije. Ideja Žive biblioteke (Menneske Biblioteket = Ljudska bibiloteka) je originalno razvijena od strane danske omladinske inicijative „Stop nasilju“ (Forefinger Stop Volden) kao jedna od aktivnosti koja je ponuđena posetiocima Roskilde festivala 2000. godine u Kopenhagenu. Roskilde je jedan od najvećih muzičkih festivala u Danskoj.

„Pripadnici neke zajednice su označeni kao „loši ljudi“ zato što veruju drugačije, žive drugačije, jedu drugačije, izgledaju drugačije, imaju drugu boju kože, drugačiju etničku ili versku pozadinu“ – navodi Roni Abergel, osnivač organizacije „Živa biblioteka“

Ljudske „knjige“ podrazumevaju ljude koji su marginalizovani ili diskriminisani od strane društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.

POVEZANE VESTI:

Premijere predstave Dečijeg centra u Severnoj Mitrovici, Prizrenu i Tirani /VIDEO/

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Manifestacija Timočko kolo 8. oktobra u Salašu

U Salašu kod Zaječara u subotu 8. oktobra, prvi put će biti odrganizovana manifestacija narodnog stvaralaštva "Timočko kolo", na...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img