utorak, 5 decembra, 2023

Beer Fest nije isplatio honorare bendovima – Vesić: „Grad ne može da pomogne“

Pročitaj

Većina bendova koja je prošle godine nastupili na Beer Fest-u, oglasila se na društvenim mrežama i obavestila javnost da jedan od najvećih muzičkih festivala u zemlji – Beer Fest  ni do danas nije muzičarima isplatio honorare u celosti, ne obaveštavajući ih o tome gde je zapelo, kako je smelo da zapne i kada će biti isplaćeni.

Za razliku od nekih kolega, rok scena nije uznemiravala preterano javnost proteklih godina, iako je i njima, usled pandemije, rad bio onemogućen, pa time i prihodi, ali su ovog puta odlučili da se oglase jedinstvenim Saopštenjem na svojim oficijalnim stranicama. Do Sada su se oglasili. Goblini, Ritam Nereda, Marčelo, Atheist Rap…

Saopštenje vam prenosimo u celosti:

„Mi, većina bendova koji su 2021. godine nastupili na Beer Fest-u, obaveštavamo javnost da najveći muzički festival u zemlji ni do danas nije muzičarima isplatio honorare u celosti i prave se mrtvi, ne obaveštavajući nas gde je zapelo, kako je smelo da zapne i kada ćemo biti isplaćeni.

Za razliku od nekih kolega, rok scena nije uznemiravala preterano javnost proteklih godina, iako je i nama, usled pandemije, rad bio onemogućen, pa time i prihodi. Sada, kada su koncertne aktivnosti koliko-toliko vraćene, najveći festival i njegovi sponzori dozvoljavaju sebi ono što ni sa jednim od neuporedivo manjih festivala nije slučaj: da besramno duguje novac ljudima koji su svoj posao pošteno obavili, strpljivo pre toga deleći sudbinu sa svima ostalima koji takođe nisu mogli da rade u prethodnom periodu.

Na ovaj način, Beer Fest – na kome je sviralo preko 60 bendova – nemali broj porodica uvaljuje u finansijske probleme i tretira nas kao stoku koja nije dostojna čak ni objašnjenja. Naše je, valjda, da i dalje ćutimo, čekamo i bavimo se razumevanjem, jer smo tobože manje finansijski ugroženi nego festival tog ranga i njegovi sponzori.

Ovim putem javljamo: mi na to ne pristajemo. Ukoliko Beer Fest zaista ne preza od toga da na svoje ime baci ovakvu javnu ljagu, čiji će se eho sigurno lepo odraziti na naredne godine, želimo da bude jasno: potrudićemo se da ta ljaga bude sasvim u skladu sa zasluženim – javna i duboka.

Preduzećemo sve aktivnosti koje su u našoj moći da ovo isteramo do kraja, i medijski i putem pokretanja tužbi. Na kraju, ostaje gorko pitanje da li je zaista moguće da je sve to potrebno kako bi se neko naterao na notornu odgovornost i preuzimanje sopstvenih obaveza, jasno definisanih ugovorom. U njemu stoji da je rok isplate bio 31. avgust 2021. Javnost će od sada biti redovno obaveštavana o toku ovog slučaja, a mi ćemo biti zahvalni svim medijima i pojedincima koji vest objave i pomognu nam da ona stigne do što više ljudi. Pozivamo sve kolege da solidarno stanu uz nas u ovoj borbi“.

Neke kolege su pokušale da dobiju odgovore od čelnika Grada Beograda, koji je stao iza ove manifestacije, a oglasio se jedino Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda koji je izrazio žaljenje zbog neisplaćenih honorara izvođačima i dodao da grad ne može da im pomogne.

„Grad Beograd nije organizator Bir Festa. Kao i za sve druge velike manifestacije, Grad pomaže u tehničkoj organizaciji od dobijanja dozvole do regulisanja saobraćaja. Organizator je dužan da plaća honorare koje je sam ugovorio“napisao je Vesić na Tviteru i dodao: „Žao mi je što se to dogodilo ali da Grad ne može da pomogne“ – zaključio je Vesić.

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img