utorak, 5 decembra, 2023

61. FKMS Knjaževac: ,,TIMOČKA LIRA“ NEMANJI ĆURČIĆU

Pročitaj

Priznanje Radio Beograda 2 „Timočka lira“ na 61. Festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu posle finalne pesničke večeri dodeljeno je Nemanji Ćurčiću (26) iz Novog Sada, za pesmu „Monolit”.

Žiri, koji je radio u sastavu Sonja Milovanović (predsednica), Obren Ristić i Jovana Milovančević, odluku je doneo jednoglasno i posebno podvukao da ova pesma na autentičan način progovora o nagonu života i smrti, kao i da je neobičan spoj duhovnog i telesnog, savremeno iskazana molitva o traganju za sopstvom.
Prema oceni žirija, Ćurčić se „inovativno odnosi prema književnoj tradiciji, na koju se oslanja u pogledu pesničke slike i jezika, poigrava se rečima i njihovim odnosnima, a zrelost nagrađenog ostvarenja vidna je i u ritmu pesme koji prati njenu osnovnu emociju.
Nemanja Ćurčić završio je anglistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, gde je trenutno na master studijama. Zainteresovan je za modernističku književnost, naročito poeziju. Prevodi sa engleskog jezika, a svoje pesme objavljuje u časopisima i zbornicima. Sledeće godine, u okviru nagrade „Timočka lira” biće objavljena njegova prva pesnička knjiga.
Od desetoro finalista, izdvojile su se i pesme Tamare Pantović (21) iz Kragujevca, kojoj je pripalo drugo mesto za deo triptiha „Dom”, koji odlikuje neobična imaginacija u želji za idealnim prostorom sreće i ispunjenja, i Kristine Armuš (26) iz Peći, koja je u pesmi „I ja mogu da naslikam seobe Srba” donela tragičnu sliku migracija na ovim prostorima.
Knjaževačka publika imala je priliku da prisustvuje i premijernom predstavljanju debitanske knjige prošlogodišnje dobitnice „Timočke lire”, Anđele Đokić, „Strah od reka”.
Nemanja Ćurčić je 29. dobitnik nagrade „Timočka lira“, priznanja koje Radio Beograd 2 na Festivalu kulture mladih Srbije u Knjaževcu tradicionalno dodeljuje mladim pesnicima do 30 godina starosti, za najbolju pesmu poslatu na anonimni književni konkurs.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.   Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.
- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Otvarena izložba „Između prirode i čoveka“ Jovane Stančić i Đorđa Simića

U okviru pratećeg programa 6. Festivala malih pozorišnih formi, u galeriji Pozorišnog muzeja otvorena je izložba „Između prirode i...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img