četvrtak, februar 29, 2024

Održan 13. Sabor kosovskih Srba u Zavezdanu /VIDEO i FOTO/

Pročitaj

U Zvezdanu je u subotu održana tradicionalna manifestacija 13. “Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine” s ciljem očuvanja i predstavljanja kulturnog nasleđa Zvezdana i dvadesetak sela na području Timočke Krajine, čiji su stanovnici poreklom sa Kosova.

Učestvovali su KUD-ovi:  „Božur“ iz Zvezdana, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, „Sloga“ iz Vražogrnca  „Đorđe Genčić“  iz Velikog Izvora  „Djura Jakšić“ iz Sumrakovca  „Dragan Živadinović“ iz  Malog Izvora kod Boljevca  „Ilinsko vrelo“ iz  Ilina  ,,Svrljig“ iz Svrljiga“ „Penzioner“ i „Nikola Pašić“ iz Zaječara i Etno grupa „Đurđevak“ Centra za kulturu grada Bora.

Zbog kiše, bogat kulturno-umetnički program je izveden u prepunoj sali Doma kulture u Zvezdanu, a ne na letnjoj pozornici ispred Doma, kako je planirano.

“Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine” otvorio je pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković.

Tokom dana organizovana je izložba domaće radinosti i tradicionalne kuhinje, takmičenje u kuvanju pasulja kao i takmičenje proizvođača rakije i vina.

Prvo mesto na takmičenju u kuvanju pasulja osvojio je  Aleksandar Stefanović.

Najbolji proizvođač vina je Miroljub Stanković, a najbolji proizvođač domaće rakije je Dragana Andrić. Nagrade su uručili direktorka TO Zaječar Dragana Gogić Rajković i predsednik MZ Zvezdan Slaviša Krstić.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Turstičkom organizacijom grada Zaječara i mesnom zajednicom Zvezdan, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i na našem You Tube kanalu.   Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Zaječarski dnevnik u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POVEZANE VESTI:

Završen Đurđevdanski sabor u Gamzigradu /VIDEO/

U Velikom Izvoru Potekla voda studena po 14 put /VIDEO i FOTO/

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Održana Sednica Gradskog veća

Sednica Gradskog veća, 106. po redu, održana je danas u sali Skupštinе grada Zajеčara. Vеćnici su usvojili Prеdlog Zaključka o...
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img