subota, 1 oktobra, 2022

500.000 evra za obnovu Rajačkih, Rogljevačkih i Smedovskih pivnica

Pročitaj

Danas je otvoren konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za obnovu kuća i pivnica u selima Rajac, Rogljevo i Smedovac koja se nalaze u Opštini Negotin. Prioritet će imati objekti stariji od 1945. godine, kako bi se što više očuvala tradicionalna arhitektura.

500.000 evra za obnovu Rajačkih, Rogljevačkih i Smedovskih pivnica

Ukupan iznos od 500.000 evra biće raspodeljen privatnim vlasnicima kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“, što će značajno doprineti očuvanju autentičnog izgleda ovih sela.

Prva informativna radionica za meštane Rajca, Rogljeva i Smedovca biće održana sutra u upravnoj zgradi Opštine Negotin. Učesnici radionice će imati priliku da se upoznaju sa pravilima konkursa i steknu uvid u dokumentaciju koja im je potrebna kako bi konkurisali.

Osnovni cilj ovog poziva je da se konzerviraju, restauriraju i sačuvaju od propadanja kuće nastale pre Drugog svetskog rata, kada je narodna arhitektura u ovim krajevima doživela vrhunac.

Podrškom Evropske unije doprineće se i očuvanju pivnica. Ova „kamena sela“ su nastala u osamnaestom i devetnaestom veku kako bi se na najbolji način skladištilo i proizvodilo vino. Mnogi meštani su nastavili porodičnu tradiciju proizvodnje vina u pivnicama, čija degustacija, uz jedinstven ambijent kamenih vinskih podruma, predstavlja posebnu turističku atrakciju.

Rajačke, Rogljevačke i Smedovačke pivnice su spomenički kompleksi od izuzetnog značaja, a nalaze se i na tentativnoj listi Svetske kulturne baštine UNESCO-a

U realizaciji rekonstrukcije ovih sela i pivnica, projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ i Opština Negotin će sarađivati sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, kako bi se ispratili svi standardi u očuvanju autentičnog izgleda i namene.

Projekat„EU za kulturno nasleđe i turizam“ se bavi razvojem turizma i očuvanju kulturnog nasleđe u Istočnoj Srbiji, finansiraju ga Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ uz saradnju sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

       

 

- Advertisement -spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Unesite vaš komentar
Unesite vaše ime ovde

- Advertisement -spot_img
Najnovije vesti

Vlada dozvolila poskupljenje šećera i piletine

Umesto 102,99 dinara, šećer će od sada koštati 109,99 dinara, propisala je Vlada Srbije novu maksimalnu cenu ove namirnice....
- Advertisement -spot_img

Slični članci

- Advertisement -spot_img